KORISNO

Znakovi da su vam hormoni podivljali

Prvi simptomi su obilne, bolne ili nepravilne menstruacije, gubitak libida, nesanica, povećanje tjelesne težine bez očiglednog razloga

Smokva, kvasac i bosiljak reguliraju nastali disbalans. Ilustracija

Z. K.

23.10.2021

Od dana rođenja, hormoni diktiraju apetit, obrasce spavanja, kako reagirati na stres, libido, da li smo sretni ili zabrinuti. Hormoni koji najčešće prvi postaju neuravnoteženi su kortizol i inzulin, hormoni “stresa” i “šećera u krvi”.


Tri namirnice

Nazivaju se “alfa hormoni” jer oni imaju podsticajno dejstvo na ostale hormone štitne, jajnika i sna. Kada oni nisu u balansu, ometaju normalno lučenje hormona štitne žlijezde, estrogena, progesterona, testosterona i melatonina. Mnoge žene pate od hormonske neravnoteže, koja može da dovede do različitih zdravstvenih problema, od poremećaja sna do probavnih tegoba. Prvi simptomi su: obilne, bolne ili nepravilne menstruacije, gubitak libida, nesanica, povećanje tjelesne težine bez očiglednog razloga, problemi s kožom, problemi s plodnošću i glavobolja. Ovo su tri namirnice koje će vam pomoći da regulirate hormonski disbalans.

Smokve - Pomažu u reguliranju hormonskih procesa, preporuka je da se redovno jedu tokom menopauze. Međutim, gojaznim ljudima se preporučuje da ih jedu samo ujutru i to ne više od dvije voćke dnevno.


Prirodni regulator

Pivski kvasac - Sadrži cink koji djeluje kao prirodni regulator hormona i promovira sintezu nekoliko hormona: štitne žlijezde, progesterona i testosterona. Pivski kvasac možete da dodate u obrok, jogurta, salatu da uzimate u prahu ili kao suplement u tabletama.

Bosiljak - On je efikasan “lijek” koji pomaže kod hroničnih bolesti poput dijabetesa, metaboličkog sindroma i stresa, a koje direktno utječe na štitnu žlijezdu, jajnike i pankreas, i druge organe. Najpoznatiji i najefikasniji je kada ga uzimate u obliku čaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.