KORISNO

Kako se nositi s psihičkom “tjeskobom”

Neophodno je da obratite pažnju na emocije dok dolaze i u potpunosti se s njima nosite

Z. K.

Važno je da ne negirate osjećanja ma kakva bila

Foto: Ilustracija


Sigurno je da je svako od nas bio u periodu kada se osjećao psihički iscrpljeno, nemoćno i tužno. Prirodna sklonost čovjeka je da odagna negativne emocije i želja da se osjeća lijepo i sretno. Međutim, ponekad zbog takvog pristupa težina postane još veća. Kako bi trebalo da se nosimo s psihičkom “tjeskobom” na zdrav način?

Negativan efekt

Važno je da pratite osjećanja, priznate ih i prihvatite, pa bila ona i neprijatna. Pogrešno je da negirate osjećanja vas samih ili druge bliske osobe koja ih izražava. Korištenje izjava poput “samo pozitivno” ili “prestanite da budete toliko negativni” s drugima koji izražavaju svoju tugu često ima negativan efekt.

To je djelom zato što je društvo duboko ukorijenilo važnost da budete vedri i pozitivnog duha. Odbijanjem da osjetite bilo kakve negativne misli, potiskujete osjećanja i ona na kraju mogu da postanu veća.

Temelj blagostanja

Neophodno je da obratite pažnju na emocije dok dolaze i u potpunosti se s njima nosite. Tradicionalne faze tuge su poricanje, bijes, depresija, a zatim prihvatanje.

Učenje kako da identificirate ono što osjećate, da doživite svoja osjećanja i da se smirite, temelj je emocionalnog blagostanja, kažu psiholozi.

Više o temi Osjećaji

ISTRAŽIVANJA
Bebe u majčinom stomaku mnogo su zaposlene
KORISNO
Jedan zagrljaj dnevno liječi

Više o:

Osjećaji Zdravlje
NA VRH

Podijeli članak na