RIJEČ STRUKE

Savjet nutricioniste šta jesti nakon prebolovanog koronavirusa

Cijeđena mrkva, u kombinaciji s malo peršuna ili celera, idealan je napitak koji treba svakodnevno uvrstiti u nutritivni plan prehrane, kazala Marković

Povrće i voće treba biti kratko bareno, ali može i sirovo. Ilustracija

Piše: Z. Karić

14.10.2021

Koronavirus izaziva sistemsku bolest Covid-19 i, u zavisnosti od toga koji organski sistem je zahvaćen, neophodna je određena nutritivna podrška, kako u liječenju tako i u oporavku.


Ključna uloga

Najviše je ugrožen respiratorni sistem te, osim medicinskog liječenja, treba uključiti i nutritivno, u cilju boljeg i lakšeg oporavka, kazala je nutricionistkinja Inga Marković.

- Prehrana igra ključnu ulogu u prevenciji i liječenju svih respiratornih poremećaja. Naravno, odgovarajuća prehrana mora biti individualizirana i bazirana prvenstveno na biohemijskoj strukturi individue. Međutim, postoje i neka uopćena pravila koja mogu da ublaže i olakšaju stanja pri respiratornim problemima - govori Marković.


Marković: Cijeđeni sokovi. Avaz

Akcent postkovid ishrane, dodaje ona, treba biti na složenim ugljikohidratima, s dosta biljnih vlakana iz integralnih žitarica, graha, voća i povrća. Pojačan unos omega-3 masnih kiselina iz ribe, kao što su tuna i losos, neophodan je.

- Prateći je i obavezan povećan unos hlorofila kroz unos blitve, špinata, rukole, kelja, peršuna, mlade zelene pšenice. Cijeđena mrkva, u kombinaciji s malo peršuna ili celera, idealan je napitak koji treba svakodnevno uvrstiti u nutritivni plan prehrane. Cijeđeni prirodni sokovi od narandže i limuna su, također, neizostavan dio - savjetuje Marković.


Vježba disanja

Naša sagovornica ističe kako povrće i voće treba biti kratko bareno, ali može i sirovo da se jede.

Od začina koristiti bijeli luk, đumbir, kim, bijeli biber.

- Pacijentima se preporučuje i kašičica hladnocijeđenog maslinovog ulja ujutro na prazan stomak. To pomaže izbacivanju toksina iz pluća, jetre i crijeva. I, naravno, kod respiratornih smetnji vježbe disanja su obavezne, kao i boravak na čistom zraku bez teže fizičke aktivnosti - napominje Marković.


Isključiti konzerviranu hranu

Pčelinji polen i med, u kombinaciji s prirodnim vitaminom C iz voća i povrća, kaže Inga Marković, također, treba da se svakodnevno konzumira.

- Pojedini konzervansi i konzervirana hrana mogu pojačati simptome respiratornih poremećaja, pa je najbolje da se isključe na period od tri mjeseca, za koji se smatra da je neophodan za potpuni oporavak. Kod osoba koje imaju i hipertenziju so i industrijski začini se potpuno isključuju na isti period - dodaje Marković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.