KORISNO

Čaj od listova smokve može riješiti 10 zdravstvenih problema

Pomaže pri snižavanju visokog pritiska i nivoa triglicerida u krvi

Konzumacijom čaja od listova smokve možete čak i prevenirati dijabetes. Ilustracija

Z. K.

24.10.2021

Smokva je voće čiji je plod itekako zdrav, ali ne treba ni zanemariti lisku ove voćke koja, također, ima mnoge zdravstvene benefite. Od lista smokve može da se napravi čaj koji mnogi nazivaju eliksirom života jer obiluje antioksidansima i vlaknima, sadrži vitamine A, B1 i B2, kao i minerale kalcij, željezo, mangan, fosfor, kalij i natrij.

Posebno ako imate tegoba s bronhitisom, dijabetesom, visokim pritiskom ili čirom na želucu, napravite ovaj jednostavan, a moćan napitak. Čaj od listova smokve pomaže pri snižavanju visokog pritiska i nivoa triglicerida u krvi, čime pruža dodatnu zaštitu srcu i krvnim sudovima.

Iako se plodovi smokve ne preporučuju dijabetičarima zbog visokog nivoa šećera, smokvin list je zdrav i koristan upravo za ovu grupu ljudi jer pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi, a konzumacijom čaja od listova smokve možete čak i prevenirati dijabetes, jer ćete povećati osjetljivost na inzulin.

Deset razloga zbog kojih treba da pijete čaj od lista smokve: regulira nivo šećera u krvi, stabilizira krvni pritisak, snižava trigliceride, jača kosti, pomaže kod kožnih oboljenja, pomaže kod anemije, ublažava tegobe čira na želucu, sprečava zatvor, jača zdravlje srca i krvnih sudova, pomaže kod afti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.