UPOZORENJA

Koje pojave na zubima su znak za uzbunu

Potrebno je da pijete dovoljno vode

Može biti znak loše higijene usne duplje. Ilustracija

Z. K.

11.10.2021

Ljudi se prepoznaju po osmijehu, pa zdravlje i izgled vaših zubau tom slučaju igraju vrlo veliku ulogu, a postoje i neke pojave na zubima koje mogu ukazati na sveukupno zdravstveno stanje.


Izaziva bol

Istrošeni zubi - Ovo je posljedica škrgutanja zubima, što ukazuje na preveliku izloženost stresu. Dok škrgutanje zubima neki doživljavaju kao bezopasno, potrebno je obratiti pažnju na njega, jer može dovesti do boli u mišićima vilice, čeljusti i lica. Ako škrgućete zubima, provedite analizu svog dana da utvrdite koji su vam izvori stresa.

Loš zadah – Ovo stanje se često povezuje sa suhoćom usta ili bolestima desni, ali može i ukazati na lošu ishranu u kombinaciji s lošom oralnom higijenom. Ovo je znak da trebate paziti šta jedete, kao i da u svoju dnevnu rutinu uključite više brige o higijeni svoje usne duplje.

Redovno pranje zuba, ispiranje, četkanje površine jezika i čišćenje zubnim koncem trebalo bi postati svakodnevna navika. Usto, potrebno je da pijete dovoljno vode. Ako se loš zadah zadrži i pored toga, dobro bi bilo da se obratite ljekaru.


Otečene i crvene

U slučaju krvarenja desni potrebno je da posjetite zubara. Ilustracija

Otečene desni - Ako su vam desni stalno otečene, crvene i osjetljive, možda se borite s parodontozom ili nekim sličnim stanjem. Ovo, također, može biti znak loše higijene usne duplje. Svakako je u slučaju krvarenja desni ili sličnih problema potrebno da posjetite zubara, jer ovakvi problemi su povezani s dijabetesom ili srčanim bolestima.

Afte u ustima

U većini slučajeva afte u ustima nestanu nakon nekoliko dana, a izaziva ih stres, povreda pri pranju zuba ili slučajni ugriz unutrašnjosti obraza. Uz suočavanje s izvorom stresa, potrebno je da izbjegavate kisele i pikantne namirnice i perete zube četkicom s mekanim vlaknima. Ako vam se ova pojava javlja često, moguće je da imate problema s tolerancijom na gluten ili patite od nedostatka nekog minerala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.