KORISNO

Zdravstveni problem koji se javlja u jesen

Testiranje na koronu neophodno je za dokazivanje ili isključivanje ove infekcije

Z. K.

Tegobe u vidu curenja iz nosa mogu izazvati i neki od brojnih respiratornih virusa

Foto: Ilustracija


Curenje iz nosa, koje u ovo doba godine muči mnoge, može biti prvi simptom koronavirusa, ali i posljedica brojnih drugih respiratornih virusa, alergije, aerozagađenja, klimatskih uvjeta, kao i povrede, ističu stručnjaci. Činjenica da svako stanje zapušenosti nosa i curenja dovodi do lošeg protoka zraka i smanjuje čulo mirisa i zato je testiranje na SARS-CoV2 neophodno za definitivno dokazivanje ili isključivanje ove infekcije.

Tegobe u vidu curenja iz nosa mogu izazvati i neki od brojnih respiratornih virusa, koji su sada aktivni rinovirusi, adenovirusi, virusi parainfluence, respiratorni sincicijalni virus. Ovako nastale tegobe bi trebale prestati nakon nekoliko dana, uz utopljavanje i primjenu kapi za nos.

Važno je da se zna da je u ovo doba godine koncentracija polena ambrozije u zraku i dalje visoka, tako da alergijske reakcije mogu uzrokovati curenje iz nosa, zapušenost, osjećaj otežanog disanja i kašalj. Najrjeđi, ali veoma ozbiljan razlog curenja bistre sekrecije iz nosa jeste prelom kostiju baze lobanje.

Više o temi Jesen

POVRATAK ELEGANCIJE
Ove jeseni glam make-up ponovo u modi
ZA NEODOLJIV IZGLED
Najljepše plave nijanse kose za ovu jesen

Više o:

Jesen Zdravlje Nos
NA VRH

Podijeli članak na