ZDRAVO VOĆE

Mandarine su hranljive i pune vitamina

Ove male narandže imaju više od četvrtine preporučene doze vitamina C po šolji

Plodovi mandarine puni su vlakana. Ilustracija

Z. K.

18.10.2021

Mandarine nisu samo ukusne, već sadrže i mnoge hranljive materije i vitamine koji mogu pomoći u sprečavanju bolesti. Mandarine bi uvijek trebalo da imaju mjesto na vašoj listi za kupovinu. Ovo su zdravstvene prednosti mandarina.

Pun antioksidansa - Ove male narandže imaju više od četvrtine preporučene doze vitamina C po šolji. Također, imaju antioksidanse poput beta-karotena, luteina i zeaksantina. Ovi karotenoidi pomažu u očuvanju očiju i kože zdravima.

Pomaže u reguliranju težine - Plodovi mandarine puni su vlakana. Vlakna vam omogućavaju da se duže osjećate sito i održavaju vaš sistem za varenje u pokretu. Ovo će vam pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine.

Zdrave kosti - Magnezij, kalcij i fosfor koji se nalaze u mandarinama doprinose zdravlju kostiju. Puna šolja daje vam porciju tri minerala.

Regulira krvni pritisak - Redovno konzumiranje mandarina može vam pomoći u kontroli krvnog pritiska. Vlakna, kalij i antioksidansi u plodovima održavaju nesmetan protok krvi i održavaju nizak krvni pritisak.

Promovira dobar holesterol - Vrsta vlakana u mandarinama i pektin sprečava apsorpciju lošeg holesterola u crijevima. Na taj način dobar holesterol koji jedete ima više šanse da zasija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.