KORISNO

Ovo su uzročnici koji izazivaju upalu pluća

Glavni simptomi su obično poteškoće s disanjem, bol u prsima, kašalj i temperatura

Z. K.

Puno je virusa koji mogu biti odgovorni za razvoj upale pluća

Foto: Ilustracija


Glavni simptomi upale pluća su obično poteškoće s disanjem, bol u prsima, kašalj i temperatura. No, postoji nekoliko i drugih uzročnika ove bolesti na koje treba obratiti pažnju, kažu stručnjaci.

Kako liječiti

Bakterija - Bakterijska upala pluća je često uzrokovana bakterijom Streptococcus pneumoniae, koja živi u gornjem dišnom sistemu i najčešći je uzrok upale pluća. Može se razviti kao komplikacija virusne infekcije, prehlade i gripe.

Dok je Streptococcus pneumoniae glavni razlog bakterijske upale pluća, postoje još neke bakterije koje mogu biti uzročnik, a to su Legionella pneumophila, Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae, Haemophilus influenzae. Ovakva se upala pluća često liječi antibioticima, ali u ozbiljnijim situacijama pacijentu se mogu dati dodatni tretmani.

  • Ako primijetite bilo kakve simptome, odmah se obratite ljekaru

    Ako primijetite bilo kakve simptome, odmah se obratite ljekaru

    Foto: Ilustracija


Virusi - Puno je virusa koji mogu biti odgovorni za razvoj upale pluća, a tu je respiratorni sincicijski virus kao najčešći uzročnik bolesti kod djece, no virus gripe i SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID-19, su glavni kada su u pitanju odrasli ljudi.

Pomoć kisika

Tipični način da se razvije bolest jeste izloženosti kapljicama koje sadrže virus nekoga ko ima infekciju, a rezultat je upala i imunološki odgovor. Liječenje virusne upale pluća obično uključuje antivirusni tretman ili remdesivir.

Baš kao i kod bakterijske upale pluća, ako se radi o ozbiljnom slučaju, onda osoba može trebati i pomoć pri disanju putem kisika. Postoje i injekcije koje mogu smanjiti mogućnost zaraze.

Oslabljen imunitet

  • Opasnost za osobe koje imaju oslabljen imunološki sistem

    Opasnost za osobe koje imaju oslabljen imunološki sistem

    Foto: Ilustracija


Gljivična upala pluća je potencijalno opasnost za osobe koje imaju hronične komplikacije ili oslabljen imunološki sistem, navode stručnjaci te dodaju kako ne vide često ovo stanje kod osoba koje imaju zdrav imunološki sistem. Ali osobe koje imaju dijabetes, AIDS ili rak mogu biti u rizičnoj skupini.

 Gljivična infekcija najčešće povezana s upalom pluća uključuje:

- Pneumocystis pneumonia (PCP), posebno opasan oblik upale pluća uzrokovan gljivicama Pneumocystis jiroveci

-- Groznica doline, uzrokovana gljivicom Coccidioides

- Histoplasma, uzrokovana gljivicom Histoplasma

- Kriptokokoza, uzrokovana gljivicom Cryptococcus gattii

Ove vrste upale pluća se dogode kada osoba udahne spore gljivica, a najčešće se liječe lijekovima protiv gljivica. Ako primijetite bilo kakve simptome, odmah se obratite ljekaru, savjetuju stručnjaci.

Više o temi Pluća

IZ PRIRODE
Očistite pluća od nikotina

Više o:

Pluća Zdravlje
NA VRH

Podijeli članak na