KORISNO

Koliko je opasan očni pritisak

Nastaje iz različitih razloga: genetska predispozicija, oboljenja poput dijabetesa, hipertenzije, starosna dob...

Z. K.

Važno je da se preventivno djeluje na zdravlje vida

Foto: Ilustracija


Oštećenje vida često se javlja kod pacijenata kojima je očni pritisak povišen, iako to nikako nije jedini ili vodeći razlog postojanja dioptrije kod osoba bilo koje životne dobi. Međutim, glaukom, kako se očni pritisak drugačije naziva, je drugi po redu uzrok nastanka sljepila.

Vidni živac

U očnim jabučicama dolazi do konstantnog stvaranja tečnosti koja na isti način konstantno i nestaje, taj odnos tj. ravnoteža između ta dva stanja se naziva očni pritisak.

U normalnim zdravstvenim okolnostima normalni pritisak iznosi između 15 i 20 milimetara živine skale, dok se kod povišenog pritiska javljaju vrijednosti od 40, pa nagore.

  • Čaj od heljde za bolji vid

    Čaj od heljde za bolji vid

    Foto: Ilustracija


Očni pritisak nastaje iz različitih razloga: genetska predispozicija, oboljenja poput dijabetesa, hipertenzije izazivaju često povišen očni pritisak, starosna dob, izražena dalekovidost ili kratkovidost, vremenski dugo korištenje kortikosteroidnih kapi za oči ili uopće kortikosteroida, kao i nezdrava ishrana.

Vremenom očni pritisak oštećuje vidni živac što dovodi do slabijeg vida koji vodi ka totalnom sljepilu, a ne postoje naučne činjenice koje govore da se na ovaj način oštećen vid može ispraviti.

Zdrava ishrana

Zato je važno da se preventivno djeluje na zdravlje vida, što je najbolje raditi kroz pažljivo biranu ishranu koja je bogata određenim vitaminima i mineralima. Samim tim, to znači da postoji liječenje, smanjenje očnog pritiska prirodnim putem.

Selen kao prirodni lijek

Dokazano je da selen, odnosno namirnice koje ga sadrže u sebi u većoj mjeri mogu pomoći u prevenciji, ali i u cilju smanjenja očnog pritiska. Iako se mnogi vitamini, pa tako i selen mogu naći u vidu suplementa, uvijek je akcent na tome da se unosi putem ishrane. Namirnice koje sadrže selen u većoj količini su jagnjeće i goveđe meso, riba, brazilski orasi, suncokretove sjemenke.

Aronija i čajevi

  • Aronija predstavlja jedan od najboljih lijekova koji dolaze iz prirode

    Aronija predstavlja jedan od najboljih lijekova koji dolaze iz prirode

    Foto: Ilustracija


Jedna od najpoznatijih zdravih bobica u borbi protiv najrazličitijih bolesti jeste aronija, koja ima snažno antioksidativno dejstvo, pa samim tim i brojne benefite za zdravlje. Aronija predstavlja jedan od najmoćnijih lijekova koji dolaze iz prirode, jer ojačava imunitet, pomaže svim organima da bolje funkcioniraju i štiti ih od brojnih bolesti, pa tako štiti i oči od brojnih degenerativnih oboljenja, među kojima je i očni pritisak.

Očni pritisak se može smanjiti i stabilizirati konzumacijom određenog ljekovitog bilja. Vranilova trava se može koristiti u ovu svrhu, pa se čaj od nje preporučuje svima koji imaju problem s očnim pritiskom, a njoj se pridružuje i čaj od biljke „dan-noć“, koji sadrži rutin koji dokazano utječe na smanjenje očnog pritiska.

Mješavina čaja od gloga i lista malena se, također, može piti tri puta dnevno u iste svrhe, kao i čaj od heljde.

Više o temi Oči

TEŠKO IH SE RIJEŠITI
Učinkoviti savjeti za prekrivanje podočnjaka

Više o:

Oči Zdravlje
NA VRH

Podijeli članak na