KORISNI SAVJETI

Koje namirnice treba jesti, a koje izbjegavati ako ste anemični

Najbolje je da mliječne proizvode konzumirate nekoliko sati prije obroka

Z. K.

Anemija uzrokovana manjkom željeza je najčešći poremećaj nutritivnog statusa

Foto: Ilustracija


Prema podacima, anemija uzrokovana manjkom željeza je najčešći poremećaj nutritivnog statusa na svijetu.

Dobar način

Kompleksan je odnos između vaše anemije i hrane koju jedete, ne radi se samo o unosu namirnica bogatih željezom i tome kako je vaš organizam sposoban njega apsorbirati. Ovo su primjeri namirnica koje će poboljšati apsorpciju željeza ili je, ipak, smanjiti.

Kafa – Ovaj napitak može se umiješati u proces apsorpcije, pa čak i pohranu željeza u organizmu.

Polifenoli su odgovorni za taj utjecaj, pa ako kafu popijete sat prije obroka, to bi mogao biti dobar način da spriječite negativan utjecaj na apsorpciju željeza.

Jaja - Dok su žumanca prirodan izvor željeza, jaja sadrže protein phosvitin, koji veže željezo i time se ono teže probavlja. On može i spriječiti apsorpciju željeza iz drugih namirnica. Dobra je vijest da vitamin C pomaže da se željezo iz namirnica koje ste pojeli oslobodi, pa je čaša limunade prava stvar, uz omlet od jaja.

  • I dinja je idealan primjer namirnice koja poboljšava apsorpciju željeza

    I dinja je idealan primjer namirnice koja poboljšava apsorpciju željeza

    Foto: Ilustracija


Mlijeko - Kalcij iz mliječnih proizvoda se može, također, umiješati u apsorpciju željeza, ali, srećom, efekt je kratkotrajan. Najbolje je da mliječne proizvode konzumirate nekoliko sati prije obroka bogatog željezom.

Dodatak vitamina

Hljeb – Onaj sa žitaricama je odličan način za unos više nutrijenata, ali kako oni sadrže kiselinu koja se miješa u apsorpciju željeza, bolja je opcija hljeb druge vrste ili dodatak vitamina C obroku.

Konzumiranje čaja

Čaj je pun tanina polifenola, koji će utjecati na apsorpciju željeza, a to se ne odnosi samo na crni čaj, već i na čaj od kamilice i mente. Ne morate se odreći čaja, ali ga nemojte piti uz obrok. Iako je jedna od zdravijih namirnica, sadrži kvercetin, koji negativno djeluje na apsorpciju željeza. No, kako štiti zdravlje srca i krvnih žila, nemojte ga jesti uz biljne izvore željeza.

Pistacije i dinja

  • Zrno pistacije prepuno je željeza

    Zrno pistacije prepuno je željeza

    Foto: Ilustracija


Kurkuma je jedna od namirnica koja je bogata polifenolima te se zato loše slaže s apsorpcijom željeza. Kurkumin iz kurkume se veže za željezo, pa se teže apsorbira, posebno ako imate niske razine željeza. Kao i mnogi citrusi, i limun je pun vitamina C, koji pojačava apsorpciju željeza iz hrane. Vitamin C će se uništiti kuhanjem, zato je najbolje popiti čašu limunade prije obroka.

Tu je i tamna čokolada. Sigurno se radi o dobrom primjeru namirnice koja sadrži željezo. Zrna kakaa su puna željeza, ali i polifenola, no kako se oni gube tokom fermentacije, gube se polifenoli, pa će se željezo puno bolje razgraditi u organizmu.

Zrno pistacije prepuno je željeza, a za razliku od sličnih plodova, ima veoma malo kalcija koji ometa apsorpciju željeza pa ga čini idealnom namirnicom. I dinja je idealan primjer namirnice koja poboljšava apsorpciju željeza u organizmu.

Više o temi Anemija

INSTITUT ZA ZDRAVLJE
U ZDK preventivni pregledi školaraca na anemiju
NA VRH

Podijeli članak na