KORISNI SAVJETI

Koje namirnice treba jesti, a koje izbjegavati ako ste anemični

Najbolje je da mliječne proizvode konzumirate nekoliko sati prije obroka

Anemija uzrokovana manjkom željeza je najčešći poremećaj nutritivnog statusa. Ilustracija

Z. K.

16.9.2021

Prema podacima, anemija uzrokovana manjkom željeza je najčešći poremećaj nutritivnog statusa na svijetu.


Dobar način

Kompleksan je odnos između vaše anemije i hrane koju jedete, ne radi se samo o unosu namirnica bogatih željezom i tome kako je vaš organizam sposoban njega apsorbirati. Ovo su primjeri namirnica koje će poboljšati apsorpciju željeza ili je, ipak, smanjiti.

Kafa – Ovaj napitak može se umiješati u proces apsorpcije, pa čak i pohranu željeza u organizmu.

Polifenoli su odgovorni za taj utjecaj, pa ako kafu popijete sat prije obroka, to bi mogao biti dobar način da spriječite negativan utjecaj na apsorpciju željeza.

Jaja - Dok su žumanca prirodan izvor željeza, jaja sadrže protein phosvitin, koji veže željezo i time se ono teže probavlja. On može i spriječiti apsorpciju željeza iz drugih namirnica. Dobra je vijest da vitamin C pomaže da se željezo iz namirnica koje ste pojeli oslobodi, pa je čaša limunade prava stvar, uz omlet od jaja.


I dinja je idealan primjer namirnice koja poboljšava apsorpciju željeza. Ilustracija

Mlijeko - Kalcij iz mliječnih proizvoda se može, također, umiješati u apsorpciju željeza, ali, srećom, efekt je kratkotrajan. Najbolje je da mliječne proizvode konzumirate nekoliko sati prije obroka bogatog željezom.


Dodatak vitamina

Hljeb – Onaj sa žitaricama je odličan način za unos više nutrijenata, ali kako oni sadrže kiselinu koja se miješa u apsorpciju željeza, bolja je opcija hljeb druge vrste ili dodatak vitamina C obroku.

Konzumiranje čaja

Čaj je pun tanina polifenola, koji će utjecati na apsorpciju željeza, a to se ne odnosi samo na crni čaj, već i na čaj od kamilice i mente. Ne morate se odreći čaja, ali ga nemojte piti uz obrok. Iako je jedna od zdravijih namirnica, sadrži kvercetin, koji negativno djeluje na apsorpciju željeza. No, kako štiti zdravlje srca i krvnih žila, nemojte ga jesti uz biljne izvore željeza.


Pistacije i dinja

Zrno pistacije prepuno je željeza. Ilustracija

Kurkuma je jedna od namirnica koja je bogata polifenolima te se zato loše slaže s apsorpcijom željeza. Kurkumin iz kurkume se veže za željezo, pa se teže apsorbira, posebno ako imate niske razine željeza. Kao i mnogi citrusi, i limun je pun vitamina C, koji pojačava apsorpciju željeza iz hrane. Vitamin C će se uništiti kuhanjem, zato je najbolje popiti čašu limunade prije obroka.

Tu je i tamna čokolada. Sigurno se radi o dobrom primjeru namirnice koja sadrži željezo. Zrna kakaa su puna željeza, ali i polifenola, no kako se oni gube tokom fermentacije, gube se polifenoli, pa će se željezo puno bolje razgraditi u organizmu.

Zrno pistacije prepuno je željeza, a za razliku od sličnih plodova, ima veoma malo kalcija koji ometa apsorpciju željeza pa ga čini idealnom namirnicom. I dinja je idealan primjer namirnice koja poboljšava apsorpciju željeza u organizmu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.