KORISNO

Znakovi koji otkrivaju da nije u pitanju prehlada

Mučnina koja se javlja uz prehladu, kao i povraćanje, mogu biti simptomi gripe

Nemojte ignorirati jak kašalj. Ilustracija

Z. K.

13.10.2021

Simptome prehlade uglavnom većina ljudi može prepoznati, ali ponekad se može raditi o nečem drugom, navode stručnjaci. Evo šta može biti u pitanju, a da nije prehlada.


Teži problemi

Simptomi ne prolaze - Prehlada će proći kroz nekoliko dana, a započinje problemima s grlom, začepljenim nosom i čestim kašljem, koji se može zadržati najduže. Ako simptomi traju duže od nekoliko dana, moguće je da se radi o gripi ili mononukleozi, a kako bi bili sigurni šta je, posjetite ljekara, savjetuju stručnjaci.


Visoka temperatura može biti znak da se radi o mononukleozi. Ilustracija

Imate visoku temperaturu - Što se tiče temperature koja prati prehladu, da, ona je moguća, ali nije uobičajena, posebno ona visoka. Ako se, ipak, javila visoka temperatura, stručnjaci smatraju da to može biti simptom nečeg drugog, poput streptokoka u grlu, a ako se ne liječi, može uzrokovati teže probleme. Isto tako može biti znak da se radi o mononukleozi ili gripi.


Plućna embolija

Kašalj koji ne prolazi - Iako je kašalj normalan simptom prehlade, ne bi trebao biti tako jak da uzrokuje probleme. Svakako nemojte ignorirati jak kašalj jer se može raditi o upali pluća, dok će bol u prsima, stezanje i gubitak daha upućivati na plućnu emboliju.

Mučnina - Mučnina koja se javlja uz prehladu, kao i povraćanje i proljev, nisu simptomi prehlade, ali mogu biti gripe. Svakako posjetite ljekara ako simptom ne prolazi i pazite da ne dođe do dehidracije.

Dodatni problem

Još jedna crvena zastavica upozorava na moguće dodatne probleme, a to je ako je bol lokalizirana na jednom mjestu. Dok će prehlada uzrokovati probleme gornjeg dišnog sistema, druge bolesti će pratiti intenzivni simptomi na jednom mjestu. Streptokok će tako utjecati na bol u grlu, ali ne i ostatku tijela. Infekcija sinusa može uzrokovati glavobolje pa čak i bol u zubima, infekcija uha uzrokuje bol u jednom uhu, a mononukleoza otečene limfne čvorove.


Javlja se groznica

Teško je razlikovati alergiju od prehlade. Ilustracija

Obična prehlada nije ugodna, ali ne bi trebala uzrokovati bol u cijelom tijelu. Gripa zato uzrokuje baš takve simptome, uz umor i groznicu. Ukratko, uz gripu ćete se osjećati kao da vas je pregazio kamion, a svaki mišić na tijelu će vas boljeti.

Također, teško je razlikovati alergiju od prehlade jer se često radi o sličnim simptoma, ali alergije, ipak, slijede neki put. Ako primijetite da se simptomi pogoršavaju kada pomazite psa ili izađete iz kuće, moguće je da se radi o alergiji. Kako biste bili sigurni o čemu se radi, pratite kako i nakon čega se simptomi javljaju.

Postoji nekoliko trikova koje možete primijeniti i na vrijeme zaustaviti prehladu. Pijenje dovoljne količine vode pomaže da vaš imunitet funkcionira. Birajte svježe cijeđene sokove od narandže koji opskrbljuju organizam tekućinom i vitaminom C. Također, u čašu tople vode stavite kašičicu soli i grgljajte ujutro i navečer. Zaboravite na slatkiše, a birajte bijeli luk. Također, puno odmarajte.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.