KORISNO

Razlozi zašto dolazi do grčeva u nogama

Neki istraživači primijetili su da tokom spavanja na stomaku držite noge ispruženim, što može dovesti do grčenja

Postoje različiti faktori koji utječu na stvaranje grčeva. Ilustracija

Z. K.

25.9.2021

Od grčeva u nogama pati čak 60 posto ljudi, a kako biste spriječili ovo stanje, važno je znati njegov uzrok. Postoje različiti faktori koji utječu na stvaranje grčeva u nogama, poput savremenog načina života, nedovoljne fizičke aktivnosti, promjene godišnjih doba, lošeg spavanja, dehidratacije.


Glavni krivac

Ne istežete se dovoljno - Neka istraživanja su zaključila da je glavni krivac za nastanak grčeva savremeni način života. Naime, naši preci su provodili mnogo vremena u čučnju, položaju kojim protežemo noge i mišiće, dok se danas zbog savremenog načina života ne nalazimo uopće u tom položaju, osim kada treniramo.

Istraživanja su, također, dokazala da sjedilački način života negativno utječe na mišiće i tetive, što može dovesti do grčenja.


Grčevi mogu pojačavati s promjenom godišnjih doba. Ilustracija

Nezgodan položaj tokom spavanja - Neki istraživači primijetili su da tokom spavanja na stomaku držite noge ispruženim, što može dovesti do grčenja mišića, jer kad su noge dugo u ovom položaju, čak i mali pokreti mogu izazvati grč.


Smjena vremena

Smjena godišnjih doba - Jedno istraživanje je pokazalo da se grčevi noću češće javljaju tokom ljeta nego preko zime, pa su naučnici došli do zaključka da se grčevi mogu pojačavati s promjenom godišnjih doba. Još jedna činjenica koja ide u prilog ovom zaključku je ta da su grčevi mišića povezani s problemima koji se tiču nerava, a ne poremećajima mišića.

Jedan od uzroka

Jedan od uzroka grčeva u mišićima svakako može biti dehidratacija, tvrde stručnjaci. Dehidratacija može podstaći neravnotežu elektrolita u krvi, što može biti jedan od pokretača grčeva.

Nedostatak vitamina kao što su kalcij, magnezij i kalij, mogu prouzrokovati grčenje mišića jer svaki od tih vitamina pomaže u održavanju ravnoteže u organizmu. Usljed nedostatka jednog od njih, mogu nastupiti grčevi, navode stručnjaci.

Ljudi koji provode mnogo vremena u stojećem položaju su pod većim rizikom da dožive grčeve, za razliku od onih koji sjede. U stojećem položaju krv i voda odlaze u donji dio tijela, što može dovesti do neravnoteže u organizmu i povećati pritisak na mišiće i tetive.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.