NAŠA TEMA

Kako medikamenti djeluju na vozače: Lijekovi mogu pokazati lažno pozitivan test na droge

Osjetljiva medicinska oprema može otkriti supstancu u ljudskoj krvi u roku od dvije sedmice nakon jedne doze. Sačuvajte svoju vozačku dozvolu

Test će pokazati prisutnost zabranjenih supstanci. Ilustracija

Piše: Z. Karić

25.8.2021

Lijekovi, osim gubitak koncentracije i pospanosti, mogu prouzrokovati lažno pozitivne testove na droge. Prema riječima neuropsihijatra Slobodana Noge, često se pitamo koji lijekovi djeluju na vozače i koje ne treba koristiti tokom vožnje kako ne bismo izgubili vozačku dozvolu.


Štetne supstance

- Neke tablete primjetno utječu na senzacije, a vozači, ne znajući za posljedice, riskiraju da ih popiju tokom vožnje. Ako se osjećate dobro, možda neće primijetiti utjecaj štetnih supstanci ili malih doza etilnog alkohola, ali će test krvi vozača odmah pokazati prisutnost zabranjenih elemenata - kaže Nogo.


Jedna doza

Mnoga uputstva, kaže Nogo, imaju posebnu stavku preporuke za vožnju. Ako upute ukazuju na to da se ne preporučuje vožnja nakon uzimanja određenog lijeka, slijedite ovaj savjet.

- Grupe lijekova koje se ne preporučuju za vožnju su sedativi, antipsihotici, antidepresivi, antihistaminici i mnogi lijekovi protiv bolova, pa čak i kapi za nos jer mnogi preparati sadrže alkohol u malim dozama. Svi oni mogu imati nuspojave u obliku gubitka koncentracije. Također, proizvodi koji sadrže kodein, kao i većina sirupa protiv kašlja pozitivni su na morfij - navodi Nogo.


Nogo: Pozitivni i na morfij. Avaz

Osjetljiva medicinska oprema može otkriti supstancu u ljudskoj krvi u roku od dvije sedmice nakon jedne doze.

- Za vozače uvijek postoji prilika da dokažu svoju nevinost dodatnom provjerom ili da donesu potvrdu ljekara kako bi izbjegli sankcije. Sve optužbe o upotrebi droga zbog uzimanja lijekova mogu se pobiti uz adekvatan nalaz ljekara. Laboratorijske analize saobraćajne policije na ulici ne mogu uvijek tačno odrediti mikrodoze droga, ali mogu pokazati prisutnost supstance. Recepti i ljekarske konsultacije, također, mogu pomoći u takvim situacijama - ističe Nogo.


Potreban nalaz

Prema riječima Noge, većina antidepresiva nakon prilagođavanja tijela nema značajan utjecaj na vožnju. Ali, dodaje on, svakako morate imati nalaz svog ljekara, psihijatra ili nekog drugog ljekara da vam je određeni lijek propisan i da ga smijete koristiti. To će vas zaštititi od mogućih sankcija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.