SAVJETI

Priuštite sebi psihofizički odmor, a evo i zašto

Vježbe doprinose da tijelo ostane u zavidnoj formi, a istovremeno relaksiraju i psihu

U vrtlogu svakodnevice mnogi zaborave kako da se opuste. Ilustracija

Z. K.

24.8.2021

Nakupljeni stres i stalne obaveze loše se odražavaju i na psihu i tijelo. U vrtlogu svakodnevice mnogi zaborave kako da se opuste i nisu ni svjesni koliko trpe.


Prijatno istezanje

Prijatna kupka, društvo prijatelja i zdravi zalogaji su vrlo važni. Međutim, još bitnija je fizička aktivnost. Ona je ključna za kvalitetan psihofizički odmor.

Vježbe za opuštanje uma i zatezanje tijela ne bi trebalo da budu previše naporne i fizički zahtjevne. Zato stručnjaci predlažu nekoliko vježbi istezanja. One doprinose da tijelo ostane u zavidnoj formi, a istovremeno relaksiraju i psihu.

Struk - Zauzmite raskoračni stav, zategnite mišiće stomaka i ispravite leđa. Podignite jednu ruku, a drugu oslonite na bok. U tom položaju udahnite, a zatim kroz ravnomjeran izdisaj polako savijajte gornji dio tijela ka ruci na boku dok ne osjetite prijatno istezanje oko struka. Položaj istezanja zadržite oko 10 sekundi, pa ponovite isto na suprotnu stranu.


Dugo sjedenje

Butine i struk - Iz sjedećeg položaja raširite noge u stranu. Koljena treba da su zategnuta, tj. ispravljena, a gornji dio tijela se iz tog položaja savija ka jednoj, a potom i drugoj nozi.

Preporuka je da se prilikom savijanja u stranu sjedalni dio ne odiže od podloge, već da ostane na njoj. Vježba istezanja je dobra za one koji dugo sjede.


Zadnji mišići nogu

Sjedite na pete i kroz izdisaj spuštajte grudi prema podlozi. Ilustracija

Zauzmite širi raskoračni stav. Zategnite koljena koliko vam mogućnosti dozvoljavaju. Ako vam je smanjena elastičnost zadnjih mišića nogu, dopušteno je blago savijanje koljena. Udahnite, pa kroz izdisaj spuštajte trup ka jednoj nozi. Trudite se da prilikom spuštanja leđa ostanu prava, a mišići stomaka zategnuti. Ako želite dodatno istezanje, lagano rukom prihvatite zglob noge i privucite grudi na butinu što više.

Noge i leđa

Prednji mišići nogu - Stanite uspravno sa spojenim nogama. Savijte jednu nogu i uhvatite nožne prste rukom. Na izdisaj privlačite petu ka zadnjici. Sve vrijeme se trudite da održite ravnotežu dok stojite na jednoj nozi. Pri izvođenju ove vježbe istezanja bitno je da koljeno noge koju istežete držite pored koljena noge na kojoj stojite i da kuk blago gurate unaprijed, da biste intenzivirali istezanje. Ponovite istezanje prednjeg butnog mišića i istezanjem druge noge.

Leđa - Sjedite na pete i kroz izdisaj spuštajte grudi prema podlozi. Pri tome ruke opružajte iznad glave. Istovremeno gurajte ramena što više ka podlozi, a kukove ka petama. Ovo je ujedno i idealna vježba za duboko opuštanje.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.