KORISNO

Kako se riješiti bola u leđima

Ako je bol snažna ili traje nekoliko sedmica, treba potražiti pomoć ljekara

Ako je bol snažna ili traje nekoliko sedmica, treba potražiti pomoć ljekara. Ilustracija

Z. K.

8.9.2021

Donji dio leđa predstavlja poveznicu između gornjeg i donjeg dijela tijela i kao takav nosi veći dio naše tjelesne težine te često u tom dijelu leđa osjećamo bol. Dobra je vijest da ovaj neugodan simptom u većini slučajeva prolazi kroz sedmicu-dvije, i to uz osnovnu brigu o samom sebi. Međutim, ako je bol snažna ili traje nekoliko sedmica, treba potražiti pomoć ljekara.


Uzimanje lijekova

Ako ste odlučili biti jaki i pustiti da vrijeme učini svoje, ipak sebi možete bol olakšati lijekovima poput ibuprofena koji će, prema istraživanjima, najbolje djelovati na ovu vrstu boli. Također, možete se poslužiti i vrećicom smrznutog graška prvih 48 sati dok bol malo ne popusti.

Ako možete izdržati, stavite ga na bolno mjesto oko 10-ak minuta, nekoliko puta na dan. Kada prođe ovo razdoblje, hladne obloge zamijenite toplim ručnikom. Hladni oblozi “zatvaraju” kapilare i usporavaju protok krvi na tom dijelu tijela, što pomaže pri smanjivanju otekline, dok topli oblozi opuštaju zategnute mišiće i pojačavaju cirkulaciju te dovode više kisika do tkiva.


Fizikalna terapija

Nekada je bol u donjem dijelu leđa direktno povezana sa stanjem stopala pa se javite ortopedu koji će ih pogledati i analizirati način na koji hodate. Nepravilan gaz može dovesti do bolova u leđima. Tu će vam pomoći ortopedski ulošci, ali i fizikalna terapija može biti od velike pomoći.

Pomozite sebi

Savjeti kako sebi pomoći:

- Nikada nemojte nositi tešku vrećicu ili torbu samo u jednoj ruci. Rasporedite težinu na obje ruke. 

- Kada dižete teži teret, približite mu se, čučnite i dižite ga uspravljajući se koljenima, dok leđa držite što ravnije.

- Nastojte ne izvijati leđa dok držite nešto teško.

- Sjedite uspravnih leđa

- Ako patite od čestih bolova u leđima, a pogotovo ako se s bolovima u vratu i leđima budite, investirajte u dobar madrac ili nadmadrac. 

- Nosite udobnu obuću. Suviše niska obuća bez blagog povišenja na peti može uzrokovati bolove u leđima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.