KORISNO

Kako se riješiti bola u leđima

Ako je bol snažna ili traje nekoliko sedmica, treba potražiti pomoć ljekara

Z. K.

Ako je bol snažna ili traje nekoliko sedmica, treba potražiti pomoć ljekara

Foto: Ilustracija


Donji dio leđa predstavlja poveznicu između gornjeg i donjeg dijela tijela i kao takav nosi veći dio naše tjelesne težine te često u tom dijelu leđa osjećamo bol. Dobra je vijest da ovaj neugodan simptom u većini slučajeva prolazi kroz sedmicu-dvije, i to uz osnovnu brigu o samom sebi. Međutim, ako je bol snažna ili traje nekoliko sedmica, treba potražiti pomoć ljekara.

Uzimanje lijekova

Ako ste odlučili biti jaki i pustiti da vrijeme učini svoje, ipak sebi možete bol olakšati lijekovima poput ibuprofena koji će, prema istraživanjima, najbolje djelovati na ovu vrstu boli. Također, možete se poslužiti i vrećicom smrznutog graška prvih 48 sati dok bol malo ne popusti.

Ako možete izdržati, stavite ga na bolno mjesto oko 10-ak minuta, nekoliko puta na dan. Kada prođe ovo razdoblje, hladne obloge zamijenite toplim ručnikom. Hladni oblozi “zatvaraju” kapilare i usporavaju protok krvi na tom dijelu tijela, što pomaže pri smanjivanju otekline, dok topli oblozi opuštaju zategnute mišiće i pojačavaju cirkulaciju te dovode više kisika do tkiva.

Fizikalna terapija

Nekada je bol u donjem dijelu leđa direktno povezana sa stanjem stopala pa se javite ortopedu koji će ih pogledati i analizirati način na koji hodate. Nepravilan gaz može dovesti do bolova u leđima. Tu će vam pomoći ortopedski ulošci, ali i fizikalna terapija može biti od velike pomoći.

Pomozite sebi

Savjeti kako sebi pomoći:

- Nikada nemojte nositi tešku vrećicu ili torbu samo u jednoj ruci. Rasporedite težinu na obje ruke. 

- Kada dižete teži teret, približite mu se, čučnite i dižite ga uspravljajući se koljenima, dok leđa držite što ravnije.

- Nastojte ne izvijati leđa dok držite nešto teško.

- Sjedite uspravnih leđa

- Ako patite od čestih bolova u leđima, a pogotovo ako se s bolovima u vratu i leđima budite, investirajte u dobar madrac ili nadmadrac. 

- Nosite udobnu obuću. Suviše niska obuća bez blagog povišenja na peti može uzrokovati bolove u leđima.

Više o temi Leđa

AZRA
3 vježbe za bolna leđa

Više o:

Leđa Zdravlje Bol
NA VRH

Podijeli članak na