RIJEČ STRUKE

Zašto se javlja ljubomora i kako se nositi s tim

Čovjek je socijalno i emotivno biće i osoba ne može preživjeti sama bez nečije brige

Odgovor na opasnost od gubitka nečije ljubavi. Ilustracija

Piše: Dr. Slobodan Nogo, neuropsihijatar

23.8.2021

Ljubomora je složena, specifična emocija. Ona je najčešće anksioznost, strah, bijes i tuga u isto vrijeme.


Slična zavisti

Osim toga, ljubomora je ponekad sasvim opravdana i za to postoje razlozi. Ali tada vrijedi razmisliti o budućnosti takve veze.

Ljubomora je slična zavisnosti. Samo se zavisnost više odnosi na materijalne vrijednosti, lične kvalitete, talente i postignuća, a ljubomora na pažnju, ljubav, brigu drugih ljudi. Odnosno, kada smo ljubomorni na voljenu osobu, mi ustvari zavidimo nekome drugome, odnosno kome nam se čini da naša voljena osoba daje više topline, pažnje i ljubavi.


Dr. Slobodan Nogo, neuropsihijatar. Avaz

Usput, ova bliska osoba možda i nije samo romantični partner, može biti prijatelj, roditelj, rođak. Ako govorimo o ljubomori, a ne o njenoj patološkoj manifestaciji, onda je to osjećaj stvoren da nas zaštiti kako bismo izbjegli situaciju u kojoj ćemo doživjeti bol od napuštanja.

Čovjek je socijalno i emotivno biće i osoba ne može preživjeti sama bez nečije brige.

U ovom slučaju, ljubomora je logična reakcija na potencijalnu prijetnju da će briga voljene osobe nestati, a praktično svi mehanizmi i reakcije u ljudskom tijelu usmjereni su na zadržavanje te osobe. Ali činjenica je da ljubomora ponekad prelazi razumne granice.


Neurotična i zdrava

Razlikuje se neurotična i zdrava ljubomora. Prva je potpuno nesrazmjerana opasnosti, diktirana je stalnim strahom od gubitka osobe ili njegove ljubavi, zbog čega je bilo koji drugi interes koji ta osoba može imati opasnost. Druga može biti adekvatan odgovor na opasnost od gubitka nečije ljubavi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.