RIJEČ STRUKE

Ne ronite otvorenih očiju, koristite zaštitne naočale

Održavanje lične higijene, tuširanje prije ulaska u bazen obavezni su prilikom boravka u ovakvim prostorima, kaže dr. Begović

Dok ronite, zatvorite oči. Ilustracija

Piše: Z. Karić

20.8.2021

Jedno od najčešćih oftalmoloških stanja je, kaže dr. Enesa Begović, adenovirusna infekcija oka koja se češće javlja ljeti tokom kupanja u bazenima, ali i u drugim vodama. Infekcija adenovirusima može proći klinički, bez simptoma, ali može i izazvati neprijatne simptome kod pacijenta sa snažnom reakcijom, koja je praćena pojačanom osjetljivošću na svjetlo te nešto oslabljenim vidom.

- To je samolimitirajuće oboljenje, ali je visoko kontagiozno, tj. lako se prenosi s osobe na osobu te je edukacija stanovništva, a naročito pridržavanje jasnih uputa o korištenju javnih kupališta od izuzetne važnosti kako bi se spriječilo širenje ove infekcije. Iako je voda u bazenima hlorisana, nikako ne treba roniti u bazenu otvorenih očiju jer je nemoguće hlorom uništiti prisustvo svih mikroorganizama - savjetuje dr. Begić.


Dr. Begović: Ne savjetuje se upotreba kontaktnih leća. Avaz

S druge strane, dodaje ona, hemijske supstance koje se naprave usljed reakcije s hlorom mogu podražajno djelovati na oči i izazivati crvenilo i suzenje. Nakon izlaska iz bazena, dobro je umiti se čistom vodom.

- Ne preporučuje se ni ronjenje u drugim vodama otvorenih očiju, već je obavezna upotreba zaštitnih naočala. Ovo se naročito odnosi na osobe koje su imale unazad nekoliko sedmica neku operaciju na oku. Održavanje lične higijene, tuširanje prije ulaska u bazen obavezni su prilikom boravka u ovakvim prostorima. Ne savjetuje se upotreba kontaktnih leća - ističe dr. Begić.

Ukoliko se pojavi očno oboljenje, potrebno se obratiti oftalmologu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.