KORISNO

Riješite se uporne i dosadne napasti koja napada želudac

Biljka čuvarkuća izuzetno je zdrava za čitav digestivni trakt

Biljka čuvarkuća izuzetno je zdrava za čitav digestivni trakt. Ilustracija

Z. K.

17.8.2021

Heliko bakterija je veoma sitan, u obliku zapete, izrazito pokretan i Gram negativan bacil. To je spiralna bakterija koja je nađena na sluznici želuca. Jedina je bakterija koja može preživjeti u izrazito kiselom želudačnom sadržaju, sa vrlo malo kiseonika, pri temperaturi od 37 stepena Celzija.


Svarljiva vlakna

Osim na želudačanoj sluznici, otkriven je i na ranicama na sluznici usne šupljine, u zubnim naslagama, u pljuvački, a dokazan je i u stolici. Kako sebi pomoći?

Laneno sjeme je prepuno nutrijenata i lako svarljivih vlakana pa se često preporučuje svima da ga češće unose u tijelo, a posebno pacijentima koji imaju bilo kakav problem sa digestivnim traktom. Osobe sa heliko bakterijom u crijevima će nakon konzumiranja sjemenki lana vrlo brzo osjetiti olakšanje, a važno je da ih prije toga samelju u blenderu.

Preliti 1 kašiku lanenog sjemena sa 200 mililitara ključale vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji 2 do 3 sata. Procjediti i uzimati po 1 supenu kašiku prije svakog obroka. Tako dobijena sluz ima pozitivan uticaj na želudac, jer obavija zidove želuca i umanjuje bol.


Ublažava simptome

Biljka čuvarkuća izuzetno je zdrava za čitav digestivni trakt. Osim što poboljšava varenje, čuvarkuća ublažava i simptome infekcije u crijevima izazvane aktivnošću heliko bakterije nalik bolovima u predjelu abdomena. Samljeti 300 grama listića biljke i pomiješati sa dvije kašike kvalitetnog meda. Svako jutro uzeti po jednu kašiku prije doručka.


Sok od kupusa

Iscjediti sok iz manje glavice kupusa. Konzumirati po pola čaše sat prije obroka. Sok od kupusa je pogodan za obnavljanje tkiva. U oba slučaja, i kod povišene ili snižene kiselosti napravite smjesu, koja odlično štiti želudac i umanjuje bolove. Uzmite po 1 kašiku meda, maslaca, kakao praha, pasjakovine, ulja i 1 jaje. Sve dobro promješajte. Uzimati po 1 kašiku prije jela, 3 puta dnevno. Čuvati smjesu u frižideru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.