RIJEČ STRUKE

Bol u prednjem dijelu stopala je pokazatelj Mortonove bolesti

Dovodi se u vezu s obućom koja se nosi, i to u prvom redu cipela s visokom petom, kao i onih koje su preuske u prednjem dijelu

Piše: Dr. Edin Buljugić, fizijatar

Najčešće se javlja između trećeg i četvrtog prsta

Foto: Arhiv


Mortonova bolest je benigno, ali bolno stanje koje utječe na lopticu stopala i očituje se iznenadnom pojavom boli u prednjem dijelu stopala, i to obično za vrijeme aktivnosti.

To se događa kada tkivo oko živca koji dovodi do prsta otekne od iritacije ili kompresije. Najčešće se javlja između trećeg i četvrtog prsta, ali može se dogoditi i između drugog i trećeg. Najčešće se javlja kod sredovječnih ljudi, posebno žena.

Javljaju se trnci

Bol, često isprekidan, glavni je simptom Mortonove bolesti. Može se manifestirati poput goruće boli u stopalu ili kao da stojite na klikeru ili šljunku u cipeli ili skupljenoj čarapi. Prsti na nogama mogu biti utrnuti ili možete osjećati trnce dok bol isijava. Možda ćete imati poteškoća s normalnim hodanjem zbog bolova. Ipak, nećete imati uočljivo otjecanje na stopalu.

  • Dr. Edin Buljugić, fizijatar

    Dr. Edin Buljugić, fizijatar

    Foto: Avaz


Ponekad je moguće imati Mortonovu bolest bez ikakvih simptoma. Nastanak Mortonove metatarzalgije najčešće se dovodi u vezu s nošenjem obuće, i to u prvom redu cipela s visokom petom, kao i onih koje su preuske u prednjem dijelu.

Međutim, bitan faktor nastanka Mortonove metatarzalgije su i kretnje koje dovode do prekomjernog ispružanja nožnih prstiju, što dovodi do suženja metatarzalnih tunela, a to, pak, posljedično smanjuje prostor živcu i povećava pritisak na njega, što dovodi do zadebljanja živca.

Ravno stopalo

Mortonov neurom je često povezan s ravnim stopalom, visokim lukovima, bunionsom te prstima koji se nazivaju „čekić“. Također je povezan i s aktivnostima kao što su ponavljajuće sportske aktivnosti koje povećavaju pritisak na lopticu stopala te sportovima za koje su potrebne uske cipele, poput skijanja ili baleta.

Kako se liječi

Liječenje se, u prvom redu, zasniva na promjeni obuće, a savjetuje se nošenje obuće s niskom petom te širokim prednjim dijelom. Od metoda fizikalne terapije, najčešće se koriste krioterapija i terapijski ultrazvuk. U hroničnim fazama se primjenjuju KTD i elektroanalgetske procedure, deep oscilation i manuelne tehnike oslobađanja fascije. Vrlo često se primjenjuje i injekcija kortikosteroida s lokalnim anestetikom koja se infiltrira u metatarzalni tunel. Mortonov neurom dobro reagira na odmor.

Više o temi Edin Buljugić

RIJEČ STRUČNJAKA
Šta je artroza koljena i zašto se javlja
NA VRH

Podijeli članak na