RIJEČ STRUKE

Bol u prednjem dijelu stopala je pokazatelj Mortonove bolesti

Dovodi se u vezu s obućom koja se nosi, i to u prvom redu cipela s visokom petom, kao i onih koje su preuske u prednjem dijelu

Najčešće se javlja između trećeg i četvrtog prsta. Arhiv

Piše: Dr. Edin Buljugić, fizijatar

14.8.2021

Mortonova bolest je benigno, ali bolno stanje koje utječe na lopticu stopala i očituje se iznenadnom pojavom boli u prednjem dijelu stopala, i to obično za vrijeme aktivnosti.

To se događa kada tkivo oko živca koji dovodi do prsta otekne od iritacije ili kompresije. Najčešće se javlja između trećeg i četvrtog prsta, ali može se dogoditi i između drugog i trećeg. Najčešće se javlja kod sredovječnih ljudi, posebno žena.



Javljaju se trnci

Bol, često isprekidan, glavni je simptom Mortonove bolesti. Može se manifestirati poput goruće boli u stopalu ili kao da stojite na klikeru ili šljunku u cipeli ili skupljenoj čarapi. Prsti na nogama mogu biti utrnuti ili možete osjećati trnce dok bol isijava. Možda ćete imati poteškoća s normalnim hodanjem zbog bolova. Ipak, nećete imati uočljivo otjecanje na stopalu.


Dr. Edin Buljugić, fizijatar. Avaz

Ponekad je moguće imati Mortonovu bolest bez ikakvih simptoma. Nastanak Mortonove metatarzalgije najčešće se dovodi u vezu s nošenjem obuće, i to u prvom redu cipela s visokom petom, kao i onih koje su preuske u prednjem dijelu.

Međutim, bitan faktor nastanka Mortonove metatarzalgije su i kretnje koje dovode do prekomjernog ispružanja nožnih prstiju, što dovodi do suženja metatarzalnih tunela, a to, pak, posljedično smanjuje prostor živcu i povećava pritisak na njega, što dovodi do zadebljanja živca.


Ravno stopalo

Mortonov neurom je često povezan s ravnim stopalom, visokim lukovima, bunionsom te prstima koji se nazivaju „čekić“. Također je povezan i s aktivnostima kao što su ponavljajuće sportske aktivnosti koje povećavaju pritisak na lopticu stopala te sportovima za koje su potrebne uske cipele, poput skijanja ili baleta.


Kako se liječi

Liječenje se, u prvom redu, zasniva na promjeni obuće, a savjetuje se nošenje obuće s niskom petom te širokim prednjim dijelom. Od metoda fizikalne terapije, najčešće se koriste krioterapija i terapijski ultrazvuk. U hroničnim fazama se primjenjuju KTD i elektroanalgetske procedure, deep oscilation i manuelne tehnike oslobađanja fascije. Vrlo često se primjenjuje i injekcija kortikosteroida s lokalnim anestetikom koja se infiltrira u metatarzalni tunel. Mortonov neurom dobro reagira na odmor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.