ODLIČNA VJEŽBA

Blagodati plivanja za dušu i tijelo

Različiti stilovi kao što su prsni, leđni i kraul pomoći će vam oblikovati tijelo svaki na svoj način, budući da jačaju različite skupine mišića

Kraul je fizički najzahtjevniji način plivanja. PINTEREST

A. F.

7.8.2021

Plivanje je kao stvoreno da se vratite u top formu, učvrstite mišiće, riješite stresa i napunite baterije u svakom pogledu. Iskoristite ljetovanje da učinite nešto za sebe.

Ako inače nemate vremena ili discipline za vježbu, boravak na moru idealna je prilika da učinite nešto za svoje tijelo. Ono je stvoreno za kretanje, a ne sjedilački način života, stoga mišići vape za time da ih se upotrijebi. More nam pruža savršenu priliku za terapiju plivanjem.

Različiti stilovi kao što su prsni, leđni i kraul pomoći će vam oblikovati tijelo svaki na svoj način, budući da jačaju različite skupine mišića. Stoga ih je najbolje kombinovati.



Prsni stil upošljava mišiće prsnog koša, ruku i bedara. PINTEREST

Prsni stil upošljava mišiće prsnog koša, ruku i bedara, a budući da isteže i one trbušne pomaže na putu ka željenom idealu čvrstog, ravnog stomaka. Zahvaljujući njemu možete se riješiti masnih naslaga te celulita na rukama i nogama. Osim toga, spomenuti dijelovi tijela dobit će ljepši oblik. Ipak, imate li problema s lumbalnim ili vratnim dijelom kralježnice, nemojte ga pretjerano upražnjavati, odnosno plivajte tako da vam noge budu dublje u vodi kako bi tijelo došlo u uspravan položaj.

Leđno plivanje također jača mišiće na rukama, a širi i ramena, te je odličan lijek za nepravilno, pogrbljeno držanje. U tom je smislu bolje istovremeno zamahivati s obje, umjesto naizmjenično s lijevom pa desnom rukom. Leđni stil pomaže ukloniti masno tkivo s stomaka bolje od trbušnjaka, a kako jača i glutealne mišiće savršen je recept za čvrstu stražnjicu.

Kraul je fizički najzahtjevniji način plivanja kojim možete potrošiti više energije nego na treningu u teretani. Kad plivate na taj način aktivne su gotovo sve skupine mišića, a dodatna mu je prednost što lijepo oblikuje struk.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.