KORISNO

Šta je kinetoza, koji su simptomi i kako se liječi

Dešava se u situacijama kada neki dijelovi tijela osjećaju kretanje, a drugi ne

Od bolest kretanja pati svaka treća osoba. Ilustracija

Z. K.

2.8.2021

Bolest kretanja, odnosno kinetoza, je veoma učestala, a prema istraživanjima, od nje pati svaka treća osoba. Zapravo, skoro svako će osjetiti bolest kretanja ukoliko bude izložen dovoljno intenzivnoj brzini.


Simptomi oboljenja

Najjednostavnije rečeno, u pitanju je osjećaj vrtoglavice i mučnine izazvan kretanjem. Kinetoza se dešava u situacijama kada neki dijelovi tijela osjećaju kretanje, a drugi ne. Na ovaj način, tijelo je zbunjeno, jer se ono ne kreće, ali srednje uho detektira kretanje.

Mozak za to vrijeme pokušava da shvati kakav signal da pošalje ostatku tijela.

Bolest kretanja može da se manifestira u vozilu, ali i u toku vožnje liftom ili tokom skijanja na primjer. U nekim slučajevima, kinetota nastaje i zbog migrena, porodične historije ove bolesti, hormonskih promjena ili neuroloških poremećaja.

Kao i s mnogim drugim oboljenjima, i kinetoza se manifestira drugačije kod svake osobe. Najčešći simptomi su blijeda koža, vrtoglavica, pojačano znojenje, mučnina, povraćanje, ubrzano disanje, nervoza i pospanost.

Pomaže žmirenje

Dobra vijest je što postoji mnogo načinja da ublažite simptome kinetoze. Ukoliko znate da ćete dugo putovati, izbjegavajte teške i masne obroke. Kada tokom putovanja osjetite mučninu, zagledajte se u dio predjela ili objekta koji miruje, bilo da je udaljena bandera, horizont ili nebo.

Izbegavajte čitanje knjige, magazina ili gledanje u ekran mobilnog telefona ili televizora tokom putovanja. Nekim ljudima pomaže i da žmure.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.