KORISNO

Kako ekstrakt mente utječe na naše organe

Može pozitivno utjecati na nervni sistem, povećati nivo energije i spriječiti dnevnu pospanost

Smanjenje glavobolje i migren. Ilustracija

Z. K.

2.8.2021

Nedavne studije su pokazale da ekstrakt mente opušta organe i ublažava bol i grčeve. Ispitanici su primijetili da su se nakon četiri sedmice uzimanja čaja simptomi digestivnog poremećaja smanjili za oko 40 posto. Osim toga, kapsule peperminta sprečavaju mučninu kod onih koji se podvrgavaju hemoterapiji.


Umanjuje glavobolju

Smanjenje glavobolje i migrene - Menta opušta mišiće i ublažava napetost, pa vam može biti vjerni pomoćnik u borbi protiv nekih vrsta glavobolje. Najsigurnije je utrljati ulje mente u predjelu sljepoočnica i vrata ili popiti šolju čaja od mente.

Energija - Studije su pokazale da čaj od mente može pozitivno utjecati na nervni sistem, povećati nivo energije i spriječiti dnevnu pospanost.

Pomoć u mršavljenju - Čaj od mente osvježavajućeg je slatkog ukusa, bez kalorija i kofeina. Osim toga, pepermint može blago smanjiti apetit, što je važno u borbi protiv suvišnih kilograma.

Poboljšanje koncentracije - Za one koji imaju poteškoće s koncentracijom, pepermint će biti neizostavna pomoć. Menta, također, pozitivno utječe na pamćenje i brzinu reakcije.


Eliminira bakterije

Borba protiv bakterijskih infekcija - Menta se može koristiti za borbu protiv nekih bakterija, uključujući stafilokokus aureus, salmonelu i listeriju. Menta sprečava rast mikroorganizama, a, također, sposobna je da djelimično dezinficira usnu šupljinu i blagotvorno djeluje na disanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.