ZDRAVLJE

Kako prepoznati netoleranciju na gluten

Moguće su vrtoglavice, hormonalna neravnoteža, promjene raspoloženja i migrene

Najčešći uzročnik pojave ovog oboljenja je gluten. Ilustracija

Z. K.

28.7.2021

Celijakija, odnosno netolerancija na gluten, poremećaj je o kojem sve češće čitamo. Ova bolest može se razviti u bilo koje doba života, ali i prouzrokovati druga oboljenja, poput dijabetesa tipa 2, dermatitisa, anemije ili multiple skleroze.



Pšenica i ječam

Najčešći uzročnik pojave ovog oboljenja je gluten. Naime, gluten je bjelančevina prisutna u pšenici, ječmu, raži i ovsu. Kod osoba koje su genetski predodređene unos glutena izaziva upale u organizmu. Prosječno, prema statistikama, svaka 100. osoba nije tolerantna na gluten. Gluten se nalazi u gotovo svim industrijskim proizvodima, pa i u pastama za zube, raznim napicima, začinima, pa čak i lijekovima.

Kako bi na vrijeme spriječili pojavu celijakije potrebno je znati koji su to simptomi koji upućuju na oboljenje. Prema riječima stručnjaka, iako se dijagnosticiranje celijakije vrši isključivo putem krvi, postoji nekoliko najčešćih simptoma.

Osim probavnih smetnji, poput bolova u stomaku, gasova, nadutosti, dijareje ili zatvora, celijakiju prate i osipi kože, umor, razdražljivost, nizak krvni pritisak i iscrpljenost. Osim toga, moguće su vrtoglavice, hormonalna neravnoteža, promjene raspoloženja i migrene. Osjetite li bilo šta od ovoga, javite se ljekaru, savjetuju stručnjaci.


Nema lijeka

Za celijakiju ne postoji lijek, a osim izbjegavanja hrane bogate glutenom, nema medikamenata protiv ovog oboljenja. Ukoliko se ne drži pod kontrolom, celijakija može izazvati anemiju, osteoporozu, netoleranciju na laktozu, manjak vitamina, neuravnoteženu funkciju bešike, epilepsiju, demenciju, miopatiju i neplodnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.