SAVJETI

Kako ublažiti anksioznost i depresiju

Umjesto da obraćaju pažnju na vrijeme trčanja ili sagorene kalorije, oni su usredsređeni na uživanje u trčanju sa svojim saputnikom

Z. K.

Trčanje s psom koristi za mentalno zdravlje

Foto: Ilustracija


Ako imate psa za ljubimca, znajte da trčanje s njim pruža izvrsne koristi za vaše fizičko i mentalno zdravlje, ali i za zdravlje životinje. Osim osigurane dobre linije, bit ćete manje skloni anksioznosti i depresiji, a i srce će bolje raditi. Trčanje će uposliti različite mišiće vašeg psa, a i njima je potrebno da redovno sagorijevaju kalorije.

Jačanje srca

Fizičke koristi uključuju jače srce i pluća i za vas i vašeg psa. Sa sve većim brojem pasa koji imaju prekomjernu težinu, dosljedna rutina trčanja će vam pomoći da zadržite omiljenog ljubimca u zdravom rasponu težine.

Studije su pokazale da aktivan način života smanjuje stres i anksioznost i kod ljudi i pasa. Još bolje, pokazalo se da aktivni psi žive duže i sretnije. Kada su psi nedovoljno stimulirani, mogu biti destruktivni, hiperaktivni, pa čak i agresivni. Kada trčite s psom, usput upoznajete druge vlasnike i pse.

To im daje priliku da se „sprijatelje" i uče se dobrom ponašanju prema drugim životinjama. Vaš krzneni partner za trčanje pomoći će vam da, ako osjetite umor, ipak, nastavite dalje vježbati i trčati.

Pazite na rutinu

Oni koji vole džoging tvrde da im je ljepše kada trče sa svojim psom. Umjesto da obraćaju pažnju na vrijeme trčanja ili sagorene kalorije, oni su usredsređeni na uživanje u trčanju sa svojim saputnikom. Ipak, vodite računa da u rutinu trčanja psa uvedete postepeno. Vježbajte zajedno i udaljenost na kojoj ćete biti tokom zajedničkog džogiranja.

Trčanje s psom je odličan način da se povežete s njim. Psi će se posebno vezati za vas ako učestvujete zajedno u istoj aktivnosti, kao što je jednostavno trčanje. I budite sigurni, u cijeloj akciji, pas će vas posmatrati uvijek kao prijatelja, a ne kao konkurenciju koja će, možda, prije stići do cilja.

Više o temi Trčanje

ISTRAŽIVANJA
Trčanje sprečava starenje
SAVJETI
Najbolji sportovi za zdrav život

Više o:

Trčanje Zdravlje
NA VRH

Podijeli članak na