NAŠA TEMA

Kako dolazi do očne infekcije tokom kupanja na bazenima i drugim kupalištima

Akantameba keratitis ispoljava se zamagljenjem vida i jakim bolom koji je u disproporciji s kliničkom slikom, kaže dr. Hodžić

Zaštita očiju tokom kupanja u bazenu je važna. Ilustracija

Piše: Z. Karić

23.7.2021

Brojne očne bolesti mogu se pripisati direktnom kontaktu oka s kontaminiranom vodom. Uzroci mogu biti infektivne i neinfektivne prirode. Najčešći neinfektivni agensi su hemikalije koje se koriste za čišćenje bazena. One imaju iritirajuća svojstva i izazivaju alergijski konjunktivitis koji se manifestira u obliku svrbeža oka, a može biti udružen i sa simptomima peckanja, suzenja, fotofobije i zamagljenja vida, kaže dr. Nejra Hodžić, spec. oftalmologije u PZU ''Plava poliklinika'' Tuzla.


Fiziološka otopina

- Brojni agensi koji sadrže hlor koriste se za dezinfekciju vode u bazenu. Slobodni hlor reagira s materijom koja sadrži azot i koju kupači unose u vodu bazena (urin, znoj, koža koja se ljušti, kozmetika), što dovodi do stvaranja niza tzv. nusproizvoda dezinfekcije, uključujući trihalometane i hloramine. Trihloramin se smatra glavnim uzročnikom odgovornim za iritaciju oka. Alergijski konjunktivitis izazvan trihloraminom obično je samoograničavajući i prolazi bez posljedica. U slučaju izraženijih tegoba, savjetuje se isipiranje oka fiziološkom otopinom, vještačkim suzama i vještačkim suzama s antialergijskim sastojcima – kaže dr. Hodžić.


Dr. Hodžić: Glavni uzročnik. Avaz

Određeni broj infektivnih organizama koji uzrokuju očne bolesti prenosi se vodom. Najčešće su akantameba, toksoplazmoza, leptospiroza i adenovirusne očne infekcije.

- Acanthamoeba spp. je protozoa koja se nalazi u svježim i ustajalim vodama, uključujući hlorirane bazene za plivanje, tople kupke i slatkovodna jezera. Posebno veliki rizik obolijevanja imaju osobe koje nose meke kontaktne leće tokom plivanja. Loša higijena kontaktnih leća značajan je faktor rizika za razvoj akantameba keratitisa. Akantameba keratitis ispoljava se zamagljenjem vida i jakim bolom koji je u disproporciji s kliničkom slikom. Može da ima ozbiljne komplikacije po vid i zahtijeva hitan pregled oftalmologa – navodi dr. Hodžić.


Težak oblik

Sveprisutni gram-negativni bacil Pseudomonas aeruginosa, dodaje ona, široko je rasprostranjen u okolini. Očna infekcija može se dobiti nakon izlaganja neadekvatno hlorisanim hidromasažnim kadama i bazenima. Teški oblik infekcije koji dovodi do čira na rožnici primjećuje se kod korisnika kontaktnih leća.


Liječi se antibioticima

Leptospiroza se smatra najrasprostranjenijom zoonozom na svijetu. Leptospirozu uzrokuju patogene spirohete roda Leptospira poput L.interrogans.

- Ljudi se zaraze pijenjem ili kupanjem u kontaminiranoj vodi. Očne manifestacije leptospiroze uključuju: negranulomatozni prednji uveitis, intersticijski keratitis, upalnu reakciju staklastog tijela, vaskulitis mrežnice, papilitis i često, panuveitis. U slučaju ozbiljne sistemske infekcije, oči karakteristično pokazuju kongestiju i žućkastu skleru. Liječenje se provodi peroralnim ili intravenskim antibioticima – ističe dr. Hodžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.