VI PITATE, LJEKAR ODGOVARA

Kada i kako se javljaju poremećaji srčanog ritma

Vaš ljekar će procijeniti da li su potrebne neke dodatne pretrage

Vaš ljekar će procijeniti da li su potrebne neke dodatne pretrage. Ilustracija

Piše: Dr. Adnana Delića, kardiologa

23.7.2021

Poštovani, radila sam ergometriju, koja je prekinuta u 3. min kod max frekv. test opterećenja srca i EKG-ski negativan EKG u mirovanju sr. 134/min, ST izoel, T poz, qR inferiorno, inkompl. BDG EKG u toku opterećenja pokazuje sr 164/min, bez signifikantnog pomaka ST segmenta EKG nakon isti kao u mirovanju. Zanima me da li je potrebna daljnja kardiološka obrada i objašnjenje ovoga nalaza. Hvala unaprijed.

- Ergometrijski test služi za procjenu dotoka krvi u srčani mišić. Vaš nalaz je uredan, bez znakova slabijeg dotoka krvi u srčani mišić, stoga nije indicirana koronarografija. Što se tiče ostalih parametara srčane funkcije, Vaš ljekar će procijeniti da li su potrebne neke dodatne pretrage.


Imam 30 godina i problema s lijevom rukom koja je već 30-ak dana konstantno utrnuta. Uglavnom su zahvaćeni mali prst, prstenjak i nadlanica. Bolova nemam, ali u ruci mi nedostaje snage. Do prije neki dan pomagalo mi je tuširanje ruke hladnom i vrućom vodom, a sada ni to više nema efekta. Inače, ruke su mi dugi niz godina izložene hladnoj vodi i hladnoći uopće jer nemam naviku stavljanja rukavica. Molim za savjet - je li u pitanju cirkulacija ili nešto drugo?


Dr. Adnana Delića, kardiologa. Avaz

- Najvjerovatnije nije u pitanju cirkulacija, nego oštećenje živca, sudeći po lokalizaciji tegoba, u prvom redu Nervus ulnarisa. Savjetovao bih Vam da se obratite neurologu.


Bezopasne aritmije

Imam 33 godine. Od 22. godine osjećam preskakanje srca, treperenje i ubrzano lupanje. Obrađena je štitnjača i ustanovljena dijagnoza hypothyreoiditis chr. Hashimoto i od tada sam na terapiji levotiroksinom od 100 mg dnevno. Uz tu terapiju od 2002. godine uzimam i Trasicor (oksprenolol) 40 mg dnevno, a po potrebi uzmem dodatnu četvrtinu tablete ili polovinu. U nekoliko navrata radila sam ergometriju i UZV srca, a nalazi su bili uredni. Rađena je i pretraga holter u tri navrata, koji, osim brojnijih SVES, nije ukazao ni na šta drugo. Međutim, tegobe su i dalje prisutne, imam osjećaj preskakanja, treperenja, i to često. Ponekad tegobe traju iz dana u dan, što me uznemiruje. Šta bi mogao biti uzrok tegobama?

- Vaše tegobe su, najvjerovatnije, vezane za poremećaje srčanog ritma. Čak i blage i bezopasne aritmije, kao što su SVES, mogu uzrokovati izražene subjektivne tegobe. Naravno, moguće je da se povremeno javljaju i neke druge aritmije, koje nisu zabilježene na holteru. Savjetovao bih da izbjegavate supstance koje mogu provocirati aritmije. Važno je da su hormoni štitnjače dobro regulirani.

Ne bih Vam davao preporuku za terapiju bez uvida u nalaz holtera i pregleda. Također, savjetovao bih Vam da uradite višednevni holter (trajanja 3-5 dana), kako bi se ustanovilo da li se, osim ekstrasistola, javljaju još neki poremećaji ritma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.