KORISNO

Kako spriječiti gubitak minerala tokom ljeta

Nedovoljne količine magnezija mogu dovesti do ozbiljnog zamora <195> Željezo uvijek uzimajte uz vitamin C, koji pospješuje njegovu apsorpciju

Z. K.

Željezo uvijek uzimajte uz vitamin C

Foto: Ilustracija


Ako svaki dan jedete različito svježe povrće, velika je vjerovatnoća da dobijate dovoljne količine minerala, ali ljeti ga je potrebno jesti još više jer se minerali gube znojenjem. Zbog toga je dobro znati koji su to najvažniji minerali koje bi trebalo da unosite svaki dan.

Koštana masa

Željezo - Tijelu je potrebno željezo da bi prenosilo kiseonik kroz organizam. Kada ne unosite dovoljno željeza, umorni ste i slabi, a taj osjećaj može da vam pređe u naviku ako ne povećate unos tog izuzetno važnog minerala. Željezo uvijek uzimajte uz vitamin C, koji pospješuje njegovu apsorpciju.

Kalcijum - Istraživanja su pokazala da unošenje dovoljnih količina kalcija u djetinjstvu pomaže da se do 18. godine postigne maksimum koštane mase, što smanjuje vjerovatnoću da se kasnije u životu pojavi osteoporoza. Mliječni proizvodi obiluju ovim važnim mineralom, kao i biljna hrana poput špinata.

Bolji san

Magnezij - Mineral neophodan za zdravlje kostiju i energiju. Nedovoljne količine magnezija mogu dovesti do ozbiljnog zamora. Suprotno tome, postoje dokazi da magnezij pomaže i da bolje spavate, a dovoljno sna omogućava vam da tokom dana imate dovoljno energije. Pronaći ćete ga u sjemenkama tikve, sa kojima ćete dobiti i dozu cinka, koji, također, sprečava grčeve.

Cink i kalij

Cink ima nekoliko ključnih uloga. Mozgu je potreban za kognitivne funkcije i pamćenje, a i pomaže tijelu da proizvodi važan hormon štitne žlijezde, T3. Ima ga u pasulju, mesu, mliječnim proizvodima, kao i u orašastim plodovima. U reguliranju krvnog pritiska pomaže kalij, zbog toga je izuzetno važan za zdravlje srca, a takođe igra važnu ulogu u radu nervnog sistema. Banane su izvrstan izvor kalija.

Više o temi Minerali

ZDRAVE NAMIRNICE
Dobrobiti zelene salate
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na