RIJEČ STRUKE

Dr. Enesa Begović: Upala očnog živca kod pacijenta izaziva duplu sliku

Optički neuritis je poremećaj usljed otoka uzrokovanog upalnim procesom na jednom ili oba očna živca

Javlja se kod osoba životne dobi između 20 i 40 godina. Ilustracija

Piše: Dr. Enesa Begović

21.7.2021

Postoje oftalmološka oboljenja ili stanja koja se manifestiraju upalom očnog živca ili drugih živaca uključenih u proces vida, a javljaju se izolirani ili u sklopu nekih drugih oboljenja.


Češći kod žena

Dio oftalmologije koji proučava ova oboljenja naziva se neurooftalmologija i ima za fokus izučavanje procesa koji zahvataju vidne puteve, tj. prijenos signala od oka putem vidnih puteva i ostalih živaca do centara za vid u kori malog mozga, tj. aferentne puteve te proces prijenosa signala od centara i jedara do mišića efektora pokretača oka - eferentne puteve.

Ukoliko je oštećen eferentni put, onda pokreti oba oka nisu sinhronizirani te pacijent može imati duplu sliku u različitim pravcima pogleda u zavisnosti od toka koji je efektor (mišić) pogođen. Jedno od najčešćih neurooftalmoloških oboljenja je upala očnog živca ili optički neuritis.


Dr. Enesa Begović. Avaz

Optički neuritis je poremećaj usljed otoka uzrokovanog upalnim procesom na jednom ili oba očna živca. Optički neuritis se najčešće javlja kod osoba životne dobi između 20 i 40 godina. Češći je kod žena nego kod muškaraca, a nasljedni faktori mogu imati ulogu u njegovom nastajanju.


Imuni sistem

Jasan uzrok nastanka optičkog neuritisa nije do kraja poznat.

 Mehanizam nastanka ovog oboljenja je pogrešno usmjeravanje imunog sistema protiv ovojnice očnog živca usljed čega nastaje inflamacija, a zatim i oštećenje mijelina koji je sastavni dio ovojnice.

Usljed opisanog procesa dolazi do ometanja prijenosa signala kroz očni živac te do različitih smetnji vida. Opisani mehanizam se javlja kod demijelinizirajućih oboljenja kao što je npr. multipla skleroza.

Različiti uzročnici

Drugi uzroci optičkog neuritisa mogu biti infekcije, intoksikacije te imunološka oboljenja.

Posljednjih godina posebna se pažnja poklanja optičkom neuritisu u sklopu neuromijelitis spektruma oboljenja, što je u stvari zajednički naziv za grupu oboljenja izazvanih različitim uzročnicima koji, osim upale očnog živca, imaju i upalni proces u kičmenoj moždini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.