RIJEČ STRUKE

Kako mališanima olakšati učenje

Važno je da se navede koji je to period dana i sedmice namijenjen za hobije, zabavu i druženje

Piše: Isidora Pavlović, psiholog

Bolje će učiti uz organiziranje vremena

Foto: Ilustracija


Smjernice koje bi mogle djetetu olakšati učenje i pomoći sa stvaranjem radnih navika tokom online nastave su sljedeće. Vrlo je važno da dijete ima dobru strukturu vremena u toku dana.

Ustaljeni ritam

U tome mu može značajno pomoći unaprijed napravljen raspored koji će osmisliti uz pomoć roditelja, pogotovo ukoliko je dijete tek krenulo u školu i prilagođava se većoj količini obaveza.

Na velikom hamer papiru može podijeliti dane po sedmici, zatim zapisati sate po danima u sedmici i organizirati se po unaprijed osmišljenom rasporedu. Naprimjer, postaviti termin buđenja, doručkovanja, a zatim prelaska na učenje i prisustvovanje nastavi do određene satnice.

Naravno, važno je da se navede koji je to period dana i sedmice namijenjen za hobije, zabavu i druženje, a koji bi svakako trebali biti dio svakodnevice kako bi postojao balans između vremena provedenog u obavljanju svojih obaveza i slobodnog vremena.

  • Isidora Pavlović, psiholog

    Isidora Pavlović, psiholog

    Foto: Avaz


Naravno da je raspored podložan promjenama i da će nekada biti teško održati isti kontinuitet, ali važno je da većinu vremena dijete prati ustaljeni ritam kako bi kasnije imalo naviku da organizira i ostale obaveze s protokom vremena i daljim školovanjem.

Mnoga djeca ne mogu da zamisle da sjede satima za knjigom i uče nekoliko sati u kontinuitetu. Stoga, za njih može biti pogodna tehnika u učenju „Pomodoro“, gdje je dijete u obavezi da 25 minuta aktivno uči, a potom pravi pauzu od pet minuta i ima slobodno vrijeme da se bavi nečim drugim. Potom se ponovo vraća i nastavlja isti ciklus i tako ukrug.

Manje stresa

Ovakav sistem učenja može biti od koristi jer će dijete biti posvećeno da u tih 25 minuta nauči i pređe dosta gradiva, osjećat će manji stres u odnosu na višesatno učenje, a i bolje će upravljati svojim vremenom.

Važno je da se pauza od 5 minuta ne produžava, jer onda učinak neće biti dobar, a dijete će vrlo brzo izgubiti tok.

Neće zapuštati predmete

Dobro je gradivo dijeliti na cjeline umjesto prinuđivanja da se cijela knjiga i literatura uče odjednom. Tako se više predmeta može učiti mnogo lakše redovno i preći dosta gradiva u jednom danu. Ukoliko dijete podijeli gradivo tako da danas pročita 15 stranica iz jednog predmeta, pa 20 iz drugog, a 10 iz trećeg i tako ponovo za druge predmete sljedećeg dana, ono će biti u toku s gradivom, neće zapuštati predmete, a učenje mu neće predstavljati teret.

Više o temi Isidora Pavlović

RIJEČ STRUČNJAKA
Djeca gube motivaciju za učenje zbog pandemije
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na