SAVJETI

Šta jesti tokom ljetnih dana

Neka hrana može napraviti više štete nego koristi, smanjiti nivo energije i učiniti da se osjećate bezvoljno i umorno

Jedite ribu, jaja i mliječne proizvode. Ilustracija

Avaz.ba

9.7.2021

Tokom ljetnih dana, kada je temperatura blizu 40 stepeni, povedite više računa o ishrani. Kada su ekstremno visoke temperature, važno je preduzeti sve korake zaštite. Izbjegavajte provoditi vrijeme na suncu između 11 i 16 sati, nosite laganu garderobu i unosite dovoljno tečnosti. Osim ovih koraka, vrlo je važno i voditi računa o ishrani.


Više štete nego koristi

Nutricionisti su objasnili kako da preživite ljetnu vrućinu, na koju hranu trebate obratiti pažnju, čega da smanjite unos, a šta u potpunosti da izbacite. Neka hrana može napraviti više štete nego koristi, smanjiti nivo energije i učiniti da se osjećate bezvoljno i umorno.

Smanjite konzumiranje mesa tokom ljetnih mjeseci, jer pretjerano konzumiranje može dovesti do neželjenog pretjeranog znojenja, kao i problema s varenjem. Također, previše začinjena hrana jeste ukusnija, međutim, začini u velikoj mjeri mogu zagrijati metabolizam, a kao posljedica javit će se čest osjećaj gladi.


Povećanja težine

Sosevi sadrže veliku količinu kalorija, pa je preporučljivo izbjegavati ih ljeti. Ukoliko ih baš morate jesti, napravite ih sami, a ukoliko konzumirate brzu hranu tokom ljeta, može doći do nadimanja, problema s varenjem, ali i do povećanja težine.

Tokom ljeta treba piti više zelenog i biljnog čaja, vode s limunom ili đumbirom, bistrih voćnih i napitaka od šumskog voća, ali bez šećera, kao čiste vode, a od proteina ribu, jaja i mliječne proizvode s malim procentom masti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.