SAVJETI

Kako pobijediti alergiju na sunce

U slučajevima teških fotodermatoza mogu pomoći određeni lijekovi

Z. K.

Naviknite kožu na sunce

Foto: Ilustracija


Osip koji izbije nakon izlaganja suncu potrebno je tretirati na isti način kao i običnu opekotinu. Najbolje je na zahvaćeno mjesto što prije staviti hladnu oblogu, a ako vas zaista muče jaki bolovi, pokušajte ih spriječiti „paracetamolom“. Zatim se javite vašem ljekaru, koji će vas ili uputiti dermatologu ili sam pokušati riješiti novonastalu situaciju.

Promjene na koži

Fotosenzitivnost (reakcija na sunce) se može potvrditi dijagnostičkom metodom znanom kao fototestiranje. Fototestiranjem se žele izazvati karakteristične promjene na koži, a minimalna doza potrebna za to značajno varira. Najbolji recept za sprečavanje fotodermatoza je postepeno izlaganje suncu, uz pomoć kreme za sunčanje, koja po mogućnosti sadržava cinkov oksid ili silicijev dioksid.

Svrha postepenog izlaganja suncu je navikavanje vlastite kože na sunčeve zrake, premda treba naglasiti kako se u težim oblicima fotodermatoza ta metoda nije pokazala uspješnom. Tada su potrebne neke nepoželjnije mjere, poput izbjegavanja sunca i boravka u hladu, pokrivala za glavu i dugih rukava.

Određeni lijekovi

Ipak, u slučajevima teških fotodermatoza mogu nam pomoći određeni lijekovi. Beta-karoten je prirodan izvor vitamina A, koji pronalazimo u određenom povrću, a može se propisati za smanjivanje jačine fotosenzitivnih reakcija.

„Hidroksiklorokin“ inače je lijek protiv malarije, ali suprimira ili prevenira i osip izazvan suncem. PUVA-terapija obično se primjenjuje u rano proljeće kako bi za vrijeme ljeta imali manje fotoalergijskih reakcija. Rijetko se propisuju i oralni steroidi.

Više o temi Sunce

Više o:

Sunce Koža Alergija
NA VRH

Podijeli članak na