KORISNO

Kako sjemenke lubenice utječu na zdravlje

Preporučuje se i dijabetičarima kao efikasno sredstvo za tretiranje dijabetesa tipa 2

Prije konzumiranja potrebno ih je kuhati, samljeti ili ispeći. Ilustracija

Z. K.

3.7.2021

Lubenicu mnogi vole da jedu, posebno ljeti, kada su temperature visoke i tražite neko rashlađenje. Ipak, ukoliko imate običaj da je često kupujete, treba da imate na umu da su i sjemenke koji mnogi odstranjuju i bacaju veoma zdrave. Da bi iskoristili sva ljekovita svojstva, sjemenke je potrebno kuhati, samljeti ili ispeći.


Dijetetska vlakna

Sjemenke od lubenice sadrže dijetetska vlakna neophodna za normalan rad digestivnog trakta, pomažu u slučaju pojave crijevnih parazita, kao i u liječenju oboljelih od žutice, vodene bolesti i upala u organizmu.

Sjemenke od lubenice sadrže supstancu citrulin, koja djeluje kao antioksidans, pospješuje širenje krvnih sudova te povoljno djeluju u slučaju arteroskleroze, hipertenzije, angine pectoris i erektilne disfunkcije kod muškaraca.

Također, jačaju i srce, ali i sve mišiće u tijelu. Korištenje ovih sjemenki bilo u obliku čaja ili grickalica preporučeno je i za jačanje pamćenja i koncentraciju, te za sjaj zategnutost i ljepotu kože, a odlično su sredstvo kao i sama lubenica za jačanje libida i potencije kod muškaraca.


Prečišćavanje bubrega

Čaj od sjemenki lubenice je jedan od najboljih lijekova za prečišćavanje bubrega i mokraćne bešike. On uklanja kamen i pijesak iz bubrega, čisti bešiku i mokraćne kanale, a preporučuje se i dijabetičarima kao efikasno sredstvo za tretiranje dijabetesa tipa 2.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.