ZDRAVLJE

Koji su to prvi znaci dijabetesa

Najvažnije je ovu bolest primijetiti na vrijeme kako bi se kontrolirala na pravi način i spriječile ozbiljne posljedice

Najvažnije je ovu bolest primijetiti na vrijeme. Ilustracija

Z. K.

30.6.2021

Kad tijelo ne proizvodi dovoljno hormona inzulina razvija se dijabetes tipa 2. Simptomi, koji ukazuju na ovo stanje, su, između ostalog, osjećaj velikog umora, problemi s bešikom, čest odlazak u toalet i rane koje sporo zarastaju.

Najvažnije je ovu bolest primijetiti na vrijeme kako bi se kontrolirala na pravi način i spriječile ozbiljne posljedice. Prvi simptom koji signalizira da tijelu prijeti razvoj dijabetesa tipa 2 javlja se na koži, zaključili su ljekari. 


Ovaj znak mnogi ignoriraju. Ilustracija

Ovaj znak mnogi ignoriraju, a upravo on može znatno pomoći u kontroliranju ovog stanja. Ukoliko se na tijelu počnu razvijati tamni pečati, bilo bi dobro posjetiti ljekara. Kod 90 posto pacijenata koji boluju od dijabetesa zabilježene su promjene na koži u pogledu tamnijih, crvenih do bordo, pečata koji svrbe i iritiraju. Ova promjena na koži se najčešće javlja na prevojima tijela ili vratu.

- Ovo je u velikom broju slučajeva prvi simptom dijabetesa. Obično se pojavljuje na dijelovima tijela kao što je pazuh, prepone, između prstiju na rukama ili nogama, ali se može javiti i na vratu. Ukolik primjetie ovakvu promjenu na koži koja traje danima bilo bi dobro provjeriti zdravstveno stanje –kažu stručnjaci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.