ZA UGODNIJE LJETNE VEČERI

Tri prirodna preparata za zaštitu kože od uboda komaraca

Eterična ulja su također djelotvorna u zaštiti kože od uboda komaraca

Ljetne večeri obilježene su napadima komaraca. Ilustracija

A. F.

28.6.2021

Ljetne večeri obilježene su napadima komaraca, posebno nakon kišnih perioda koji su obilježili samo početak ovog ljeta. Rojevi ovih insekata, osim što nas uznemiravaju neprestanim zujanjem oko ušiju, svojim ubodima mogu donijeti infekcije, nekima izazivaju i ozbiljne alergijske reakcije, dok ljekari upozoravaju i na virus Zapadnog Nila.

Komarce možete otjerati potpuno prirodnim preparatom koji nije štetan po zdravlje, a za njega vam je potrebno pola litra alkohola, 100 grama karanfila i 100 mililitra ulja koje može biti bademovo, ulje lavande, pa čak i neutralno dječije ulje.

Potopljene karanfile ostavite u alkoholu četiri dana, promiješajte ujutro i uvečer. Nakon četiri dana dodajte ulje i dobro promućkajte. Nekoliko kapi stavite na ruke i noge, umasirajte u kožu i komarci neće prilaziti vašoj koži.

Eterična ulja su također djelotvorna u zaštiti kože od uboda komaraca. Za to možete koristiti eterična ulja citrusnog eukaliptusa, ulje cimeta, ricinusovo ulje, ulje lavande, ulje ruzmarina, ulje limunske trave ili ulje karanfila. Promiješajte odabrana eterična ulja, nekoliko kapi sa maslinovim uljem i redovno ih nanosite na kožu da biste se zaštitili od komaraca.

Prirodni sprej za komarce daleko je učinkovitiji od komercijalnih hemijskih preparata, a ujedno je i zdraviji za kožu. Kako komarcima ne prijaju mirisi poput nane, lavande, hajdučke trave i kamilice, možete da pomiješate sve ove trave i da ih skuhate kao običan čaj.

U taj rastvor treba da dodate i alkohol i da ga naspete u bočicu, koja na sebi ima rasprašivač. Ovo je potpuno prirodno i bez bilo kakvih štetnih uticaja po vaše zdravlje. U slučaju da ste posebno osjetljivi onda bi trebalo da izbjegnete alkohol i gotovo da će isti uticaj imati na komarce, koji ove mirise ne vole.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.