KORISNO

Kako masnoća utječe na tijelo

Nakon menopauze, kod gojaznih žena primijećen je povišen rizik za čak 30 do 60 posto od razvoja raka dojke

Postoji opasnost od razvoja migrene. Ilustracija

Z. K.

24.6.2021

Estetika nije jedino što bi trebalo da vas zabrinjava kad su u pitanju masne naslage na tijelu. One mogu negativno djelovati i na organe poput mozga, jajnika, srca...

Masnoća i glava - Rizik od nastanka migrene povećava se kod 40 posto mladih žena koje imaju višak masnih naslaga na stomaku.

Masnoća i mozak - Manjak kilograma je povezan s 36 posto većim šansama za razvoj demencije, dok gojaznost znači 42 posto veći rizik, navodi se u rezultatima studije provedene na školi za javno zdravstvo Džons Hopkins.


Rizik od lomova. Ilustracija

Masnoća i kosti - Japanska studija pokazala je da kod žena, nakon menopauze, koje imaju višak kilograma, postoji veća šansa za nastanak lomova, dok su veoma mršave osobe u rizičnoj grupi od lomova kostiju u vratu i rukama.

Masnoća i grudi - Nakon menopauze, kod gojaznih žena primijećen je povišen rizik za čak 30 do 60 posto od razvoja raka dojke.

Masnoća i srce - Studija je pokazala da gojaznost znači i veći rizik, čak 32 posto, za razvoj koronarnih bolesti.

Masnoća i jajnici - Čak šest posto slučajeva neplodnosti se odnosi na gojaznost, dok je isti procent zabilježen i kod žena koje imaju manjak kilograma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.