ISTRAŽIVANJA

Tvrdnje stručnjaka: Aspirin neefikasan u borbi s koronom

Lijek se uveliko koristi za sprečavanje ugrušaka kod postojanja nekih drugih bolesti

Z. K.

Aspirina je lijeka koji se mnogo koristi

Foto: Ilustracija


Aspirin ne pospješuje izglede za preživljavanje pacijenata hospitaliziranih zbog zaraze koronavirusom, pokazala je britanska studija. Kod pacijenata oboljelih od COVID-19 još ranije je uočen veći rizik od nastanka krvnih ugrušaka u organizmu, posebno u plućima.

Sprečavanje ugrušaka

Između novembra prošle godine i marta 2021. provedena je velika studija na 15.000 pacijenata primljenih u bolnice zbog COVID-19, a svrha je bila da se provjeri djelotvornost Aspirina, lijeka koji se uveliko koristi za sprečavanje ugrušaka kod postojanja nekih drugih bolesti.

U sklopu studije ukupno je 7.351 pacijent primao 150 miligrama Aspirina dnevno, a 7.451 njih nije pilo Aspirin. Izbor je bio nasumičan. Naučnici nisu otkrili dokaze po kojima je Aspirin smanjio smrtnost, ali uočeno je da su pacijenti kojima je dat nešto kraće boravili u bolnicama, tačnije osam dana kraće od uobičajenih devet, i nakon 28 dana više njih je otpušteno iz bolnice, pošto su preživjeli bolest.

Razlika zanemarljiva

Jedan od autora istraživanja s Oksforda rekao je da su ove razlike zanemarljive da bi opravdale široku upotrebu Aspirina među pacijentima oboljelim od korone. Njegov kolega dodao je da ga je razočarala činjenica da se jedan tako jeftin i rasprostranjen lijek pokazao neefikasnim u ovom slučaju.

Više o temi Aspirin

NA VRH

Podijeli članak na