VI PITATE, LJEKAR ODGOVARA

Dr. Buljugić: Važno je da upoznate svoje tijelo

Mislim da Vam treba dobar kliničko-kineziološki (sistematski) pregled svake godine kako biste utvrdili stanje tijela

Dr. Edin Buljugić, fizijatar. Avaz

Z. K.

13.6.2021

Na vaša pitanja odgovorio je dr. Edin Buljugić, fizijatar.

Molim Vas da mi kažete zašto me „žari“ Ahilova tetiva? Nekidan sam potrčao pokušavajući sustići autobus i osjetio sam kao da me neko udario po desnoj potkoljenici. Otada se javljaju bol i jači osjećaj žarenja u toj nozi. Šta da radim? Hvala.

- Mislim da se radi o parcijalnoj rupturi (djelimično puknuće) Ahilove tetive ili njenog prijelaza u mišićni dio. Možete se javiti fizijatru ili ortopedu te uraditi ultrazvučni pregled navedene regije ili da Vas klinički pregleda i uputi radiologu, također, na UZ pregled. Nakon toga se određuje terapija koja može podrazumijevati imobilizaciju, ali ne gipsom, te fizikalnu terapiju koja se provodi odmah.

Poštovani doktore, molim Vas za savjet. Naime, dugogodišnji sam rekreativac, ali primjećujem da neke stvari ne radim dobro jer se sve češće povređujem, ali i teže izvodim neke aktivnosti. Zbog čega se to dešava? Hvala unaprijed za odgovor.

- Imamo jednu interesantnu situaciju, ali koja nije neuobičajena. Naime, vrlo važno je da upoznate svoje tijelo kako biste ga mogli i pravilno tretirati, posebno vježbajući. Mislim da Vam treba dobar kliničko-kineziološki (sistematski) pregled svake godine kako biste utvrdili stanje tijela, ali i ciljeve za tu godinu u smislu treninga i oporavka koji će se smjenjivati i nadopunjavati. Današnje bavljenje rekreativnim sportovima na tako visokom nivou, od 3 do 4 puta sedmično 1 do 3 sata treninga, zaista potražuju plan i program vježbanja praćen tehnikama oporavka.


Potreban je plan i program vježbanja praćen tehnikama oporavka. Ilustracija

Molim Vas da mi odgovorite. Zašto se ni stalnim masažama ne mogu razbiti ove kuglice na leđima za koje terapeuti kod kojih idem na masažu kažu da su mliječna kiselina ili zamor mišića leđa i vrata? Također, nerijetko poslije jakih sportskih masaža i razbijanja ovih “kuglica” imam osjećaj vrtoglavice i hladnoće nekoliko dana.

- Radio se, najvjerovatnije, o dijagnozi Fibromiozitis - u regiji stražnje strane trupa, vrata i ramena. To je upala vezivno-mišićnog tkiva nastala kao posljedica prekomjernog rada jedne grupe mišića, a ne rada drugih grupa mišića trupa, vrata i ramena. Vrlo često je direktna posljedica lošeg držanja ili loših ergonomskih navika. Važno je reći da se u takvoj situaciji ne smije raditi jaka masaža, već se trebaju napraviti pregled i procjena terapijskih procedura od specijaliste fizikalne medicine. Poslije toga se pravi uvod koji često zahtijeva i medikamentoznu terapiju, ne previše invazivne procedure fizikalne terapije, miofascijalne masaže (a ne sportske) i vježbe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.