SAVJETI

Koristite kreme za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom

Sastojci koji smanjuju produkciju sebuma na koži su cink i titanium dioxide te kreme sa zaštitnim faktorom koje su ujedno i oil-free

Z. Karić

Uz adekvatnu zaštitu i preventivne preglede cilj je imati što zdraviju kožu

Foto: Ilustracija


Tokom toplijih dana, kaže dr. Zejna Velagić, koža se znoji, ali i luči se više masnoće iz lojnih žlijezda, pa njega koja je odgovarala zimi vrlo često ne odgovara u ljetnim mjesecima. Sastojci krema poput glicerola i uree vežući vodu iz zraka zadržavaju vlagu na koži, no ljeti taj efekt može uzrokovati začepljenje pora i pojavu osipa i akni.

Preporučuje se konzumirati dosta tekućine

- Dobri sastojci koji pomažu u hidrataciji kože, a ne uzrokuju težak osjećaj na koži su glicerin i squalene. Koristite laganije proizvode koje su na vodenoj bazi te pokušajte naći proizvode koje imaju više funkcija u jednom pakovanju kao što su BB kreme, koje su i hidratantne i puder i kreme s SPF - savjetuje dr. Velagić.

Sastojci koji smanjuju produkciju sebuma na koži su cink i titanium dioxide te kreme sa zaštitnim faktorom koje su ujedno i oil-free. Preporučuje se konzumirati dosta tekućine, i to najviše vode. Uz adekvatnu zaštitu i preventivne preglede cilj je imati što zdraviju kožu.

Odjeća mora biti gusto tkana

Kada su djeca u pitanju, izbjegavajte boravak djeteta na direktnom suncu u vrijeme najjačeg sunčevog zračenja. Odjeća mora biti gusto tkana, komotna te, po mogućnosti, imati oznaku visokog UPF. Uvijek zaštitite dijete šeširom širokog oboda koji zaklanja lice te pokriva uši i vrat.

Oči zaštitite sunčanim naočalama koje štite od UVA i UVB zračenja. Nepokrivenu kožu namažite kremama za sunčanje koje sadrže mineralne ili hemijske filtre sa zaštitnim faktorom 30 i više.

Više o temi Zejna Velagić

NA VRH

Podijeli članak na