ISTRAŽIVANJA

Koliko je opasan mikrosan

Iako se trudite ostati budni kako biste "izgurali dan", kapci sami padaju do trenutka kad zadrijemate na nekoliko sekundi, dok vas ne prenese trzaj glave

Tokom mirkosna, mozak je bukvalno prisiljen odrijemati. Ilustracija

Z. K.

21.5.2021

Svima nam se nebrojeno mnogo puta dogodilo da poslije neprospavane noći sutradan osjećamo potpunu iscrpljenost. Naučnici širom svijeta neprekidno ispituju kakvi se to procesi odvijaju u našem mozgu kada tijelu uskratimo san, a jedna od posljednjih studija konačno je objasnila fenomen takozvanog mikrosna. 


Nesvjesni trenutak

Iako se trudite ostati budni kako biste "izgurali dan", kapci sami padaju do trenutka kad zadrijemate na nekoliko sekundi, dok vas ne prenese trzaj glave. Ovaj fenomen se naziva mikrosan, a karakterizira ga trenutni, nesvjesni trenutak koji obično traje od djelića sekunde pa do desetak sekundi, a obavezno se završava iznenadnim trzajem glave. Zašto naš mozak upada u periode mikrosna?

Razlog je stanje ekstremne iscrpljenosti. Spavanje je osnovna biološka potreba, a kada iscrpimo organizam nespavanjem, mozak se jednostavno „ugasi“, makar na nekoliko trenutaka. Tokom mirkosna, mozak je bukvalno prisiljen odrijemati, jer ga periodi u kojima ste tijelu uskraćivali san toliko iscrpe da pojedini dijelovi mozga i neke njegove funkcije moraju nakratko otkazati.


Veća oštećenja

U borbi da što duže ostane budan, mozak, uglavnom, izgubi bitku. U trenucima mikrosna, zabilježena je smanjena aktivnost talamusa, dijela mozga koji regulira san. Putem EEG ste ustanovili da čak i kad ste budni, možete iskusiti kratke periode takozvanog mikrosna. Nedostatak sna utječe na mozak u cijelosti, ali može se desiti da određeni dijelovi mozga pretrpe veća oštećenja.


Nervne ćelije

Studija koju je 2011. proveo Univerzitet u Viskonsinu otkrila je da nervne ćelije mozga, kojima je uskraćen san, u jednom trenutku budu potpuno „isključene“. Poznato je da, kada ste pospani, pravite greške. Pažnja vam je podijeljena, misli lutaju, postajete neoprezni, navode stručnjaci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.