SAVJETI

Ishrana može pogoršati ili pojačati tegobe

Izbjegavajte teško svarivu hranu, grah, svjež i vruć hljeb, kupus i grašak

Z. K.

Stomačni problemi su najčešći razlog javljanja ljekaru

Foto: Ilustracija


Stomačne tegobe su, uz prehladu, najčešći razlog javljanja ljekaru, bilo da je riječ samo o nelagodnosti u stomaku, podrigivanju, nadutosti ili je situacija nešto kompliciranija, uz povraćanje, proljev, grčeve, navode stručnjaci.

Narušeno zdravlje

Kako savjetuju ljekari, svaki oporavak od narušenog zdravlja stomaka trebao bi početi od onoga što unosimo u organizam, jer ishrana može pogoršati ili pojačati tegobe, ukoliko joj se ne pristupi na pravi način.

Ipak, za mnoge i sama pomisao na hranu u trenucima akutnih tegoba može pogoršati stanje. Zato, evo, nekoliko savjeta kako možete pomoći sebi i drugima u slučaju povraćanja i dijareje.

  • Od velike pomoći može biti i rižina voda ili čaj od nane

    Od velike pomoći može biti i rižina voda ili čaj od nane

    Foto: Ilustracija


Izbjegavajte teško svarivu hranu, grah, svjež i vruć hljeb, kupus i grašak. Ne preporučuje se presno voće i povrće, samo bareno. U fazi bolesti kada baš ništa ne možete jesti, pijte u manjim gutljajima prokuhanu ili flaširanu vodu.

Rižina voda

Od velike pomoći može biti i rižina voda ili čaj od nane, šipka ili divljeg zelja.

Kada vam se smanji nagon na povraćanje možete popiti jogurt i pojesti dvopek. Organizmu će prijati i pečena jabuka ili kompot od dunje i jabuke, kaša od banane, bareni krompir, mrkva ili riža.

Nemasne supe

U fazi kada se formira stolica i kada se tegobe povlače najviše će vam prijati nemasna domaća supa s mesom i povrćem. U obzir može doći i parče mesa koje je pečeno u rerni ili na žaru. Na trpezi mogu se naći i mladi sir, mlijeko bez laktoze, kiselo mlijeko, barena jaja.

Više o temi Stomak

OGLASILA SE NA INSTAGRAMU
Atraktivna manekenka ponosno pokazala trudnički stomak
NA VRH

Podijeli članak na