NA TV ALFA

Prim. dr. Kudeimati u "TV Ordinaciji" govorio o zaštiti oralnog zdravlja u doba pandemije

Ispravna oralna higijena pomaže u sprječavanju karijesa, zubnog kamenca, pigmentacija, žutih zuba i lošeg zadaha

A. K.

15.5.2021

Novo istraživanje pokazuje da koronavirus, osim što primarno utječe na pluća, može utjecati i na oralno zdravlje, zubno meso, desni, jezik i usta. O pravilnom održavanju higijene zube i usne šupljine za emisiju "TV Ordinacija", koju na TV Alfa uređuje i vodi Zerina Voloder,  govorio je prim. dr. Basam Kudeimati (Bassam Koudeimati), stomatolog.

Zube, objašnjava prim. dr. Kudeimati, nije dovoljno prati dva puta dnevno i pandemija ne smije biti razlog da ne posjećujemo stomatologa na vrijeme.

- Pravilna oralna higijena nije samo zbog toga da bi vaši zubi izgledali lijepo. To je ključ uspjeha da bi izbjegli uobičajene stomatološke probleme kao što su upale desni, gingivitis, zubni kamenac, karijes. Ispravna oralna higijena pomaže u sprečavanju karijesa, zubnog kamenca, pigmentacija, žutih zuba i lošeg zadaha. Nije samo važno prati zube dva puta dnevno te ih čistiti zubnim koncem, jednaku ulogu za zdrave zube imaju i redovne posjete stomatologu. Ne dozvolite da vam pandemija bude razlog da ne posjećujete stomatologa na vrijeme - kazao je dr. Kudeimati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.