VI PITATE, LJEKAR ODGOVARA

Smanjite znakove starenja

Predlažemo Vam da istovremeno uradite i operaciju kapaka

Prof. dr. Reuf Karabeg, estetski hirurg

Fejslift je hirurški zahvat kojim se zateže koža lica

Foto: Ilustracija


Imam 67 godina i koža lica mi se opustila, a gornji kapci su spušteni. Šta mi predlažete?

- Fejslift je hirurški zahvat kojim se zateže koža lica. Na taj način se smanjuju znakovi starenja koji nastaju u području čela, obraza, brade i vrata. Za razliku od stare metode zatezanja kože lica (SMAS aplikacija), na našoj poliklinici koristimo noviju metodu MACS fejslifta, koji daje najbolje rezultate. Prednost metode nije samo zatezanje kože lica već i poseban postupak s mišićima lica koji daje dugotrajan rezultat, a zahvat traje kraće. Predlažemo Vam da istovremeno uradite i operaciju kapaka.

  • Prof. dr. Reuf Karabeg, estetski hirurg

    Prof. dr. Reuf Karabeg, estetski hirurg

    Foto: Avaz


Dermoskopskim pregledom mi je ustanovljen bazocelularni karcinom kože u predjelu lica. Koliko je ova vrsta tumora opasna i kako se liječi?

- Bazocelularni karcinom kože je vrsta karcinoma koji nastaje u epidermu. Lokalno je invazivan i rijetko daje metastaze. Međutim, kod ove vrste karcinoma koji se ne liječi adekvatno i koji traje duži niz godina mogućnost metastaziranja raste s njihovom veličinom. U Vašem slučaju najsigurniji i najbolji način liječenja je hirurški, koji podrazumijeva uklanjanje tumora u cjelini s dva milimetra zdrave kože bočno od tumora, ali i odsustvo tumora u bazi i obavezno slanje na patohistološku analizu. Kada se tumor odstrani u cjelini, možete se smatrati izliječenim.

U narednom broju na pitanja odgovara dr. Adnan Delić, subspecijalista kardiolog. Pitanja šaljite na e-mail: [email protected]

Više o temi Prof. dr. Reuf Karabeg

RIJEČ STRUČNJAKA
Savjeti kako rano otkriti rak dojke
ORDINACIJA
Botoksom protiv znojenja i migrena
NA VRH

Podijeli članak na