RIJEČ STRUČNJAKA

Šta je dijabetesna retinopatija

Bolest se dijagnosticira pregledom očnog dna nakon širenja zjenica

Ultrazvuk oka može biti od koristi. Ilustracija

Piše: Dr. Enesa Begović, oftalmolog

10.5.2021

Usljed dijabetes melitusa može doći do različitih oštećenja na dnu oka koja imaju za rezultat oslabljen vid. Ova oštećenja se nazivaju dijabetesnom retinopatijom (DR). Ukoliko su vrijednosti šećera u krvi dugo vremena povišene, dolazi do propuštanja i “curenja” tečnosti iz krvnih sudova očnog dna te tkivo retine zadebljava ili se pojavljuju krvarenja.


Vezivno tkivo

Drugi mehanizam nastanka dijabetesne retinoaptije je kada je nedovoljan protok kroz krvne sudove i to je tzv. ishemijska forma ovog oboljenja. Usljed dugotrajne gladi tkiva retine, dolazi do razvoja novih krvnih sudova koji predstavljaju prirodnu kompenzantornu reakciju tkiva kako bi se dopremila krv tamo gdje je neophodno.

Ovi novi krvni sudovi su podložni krvarenju, a dolazi i do stvaranja vezivnog tkiva koje pravi membrane na očnom dnu. Sve ovo ometa da svjetlost nesmetano dođe do receptora čula vida te pacijent počinje da primjećuje da mu se vid mijenja.


Dr. Enesa Begović, oftalmolog. Avaz

U ranim fazama dijabetesne retinopatije pacijent je najčešće bez simptoma. Ukoliko je osnovna bolest slabo regulirana, onda dolazi do postepenog progresivnog pada vida i ovaj gubitak vida je obično obostran, tj. zahvata oba oka. Nekada pacijenti mogu imati lebdeća zamućenja pred očima, a u jednom broju slučajeva pacijent može imati nagli pad vida usljed pojave intenzivnijeg krvarenja.


Detaljni uvid

Dijabetesna retinopatija se dijagnosticira pregledom očnog dna nakon širenja zjenica. Dodatne dijagnostičke pretrage su optička koherentna tomografija (OCT) sa ili bez angiografije, tj. snimanje očnog dna aparatima koji daju mnogo detaljniji uvid u skoro sve slojeve tkiva očnog dna. Ukoliko je došlo do krvarenja u staklasto tijelo, ultrazvuk oka može biti od koristi.


Kako se liječi dijabetesna retinopatija

Osnovna terapija dijabetesne retinopatije je stroga kontrola osnovne bolesti, tj, regulacija nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska. Ukoliko je zahvaćen centar vida, terapija se vrši aplikacijom injekcija u oko koje sprečavaju rast novih krvnih sudova te smanjuju otok u tkivu. Terapija laserom može se raditi u jednom sektoru ili generalizirano, s tim da se centar ne tretira ovom metodom. Hirurški tretman rezerviran je za tzv. proliferativnu formu retinopatije, a ovom metodom se iz dubine oka uklanjaju krv i membrane.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.