KORISNO

Mjere koje se moraju poštivati kada dođete u ordinaciju

Prema preporukama epidemiologa, u ordinacijama se koriste i rastvori za ispiranje usta prije stomatološke intervencije

Provode se sve potrebne mjere. Ilustracija

Piše: Z. K.

15.5.2021

Dr. Zerina Hadžić objasnila je koje su mjere poduzete prilikom dolaska kod stomatologa.



Preporuke epidemiologa

- Kada stignete u ordinaciju na zakazani termin, stomatološka sestra će vam izmjeriti temperaturu i zamoliti vas da dezinficirate ruke. Vjerovatno ćete primijetiti da i stolice u čekaonici imaju drugačiji raspored, sve s ciljem održavanje preporučene udaljenosti. Kako je određeno epidemiološkim mjerama, dužni ste nositi masku u čekaonici i ordinaciji do početka stomatološkog pregleda - kaže dr. Hadžić.

Prema preporukama epidemiologa, dodaje, u ordinacijama se koriste i rastvori za ispiranje usta prije stomatološke intervencije, mješavina razrijeđenog hidrogen-peroksida ili joda za koje je poznato da djeluju na prisutne viruse i bakterije u usnoj šupljini i pomažu smanjenju mogućnosti širenja infekcije.

- Cilj je smanjiti potencijalnu količinu SARS-CoV-2 u aerosolima koji nastaju tokom vaše posjete. Ordinacije se redovno provjetravaju u periodu između prijema pacijenata, a neke ordinacije koriste i posebne metode dezinfekcije i prečišćavanja zraka aparatima s UV zrakama ili prečišćivačima zraka s posebnim filterima - govori dr. Hadžić.


Navedene mjere

Sve navedene mjere donesene su s ciljem smanjenja mogućnosti prijenosa koronavirusa u stomatološkim ordinacijama, sigurnosti pacijenata, ali i osoblja. Uz sve navedeno, svakako je istina da odgađanje potrebnih stomatoloških intervencija prouzrokuje štetu za vaše oralno zdravlje, ali i zdravlje cjelokupnog organizma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.