UPOZORENJA

Mali napasnici koji prenose bolesti

Ne mora se svako ko je inficiran razboljeti, ali opasnost od zaraze se povećava višestrukim i čestim ubodima krpelja

Z. K.

Pazite dok ste u prirodi

Foto: Ilustracija


Krpeljni meningoencefalitis i lajmska borelioza (poznata i kao lajmska bolest) dvije su najčešće bolesti koje krpelji prenose. Ove bolesti se nazivaju bolestima žarišta, jer se krpelji nalaze u određenim zonama.

Nalik gripi

Ne mora se svako ko je inficiran razboljeti, ali opasnost od zaraze se povećava višestrukim i čestim ubodima krpelja. Zato se vakcinacija protiv krpeljnog meningoencefalitisa preporučuje osobama koje zbog posla borave u prirodnim staništima krpelja, kao i izletnicima, kamperima, planinarima, lovcima...

Krpeljni meningoencefalitis je virusna bolest centralnog nervnog sistema. Inkubacija bolesti, uglavnom, traje od sedam do 14 dana. Kod dvije trećine zaraženih osoba bolest se manifestira simptomima nalik gripi. Ako se razvije upala moždanih ovojnica, bolest obično počinje naglo, visokom temperaturom, jakom glavoboljom, mučninom, kočenjem vrata i osjetljivošću na svjetlost.

Teški slučaj

Upala moždanih ovojnica može prerasti u upalu mozga, a u najtežim slučajevima dolazi do poremećaja svijesti, prestanka disanja i smrti. S obzirom na to da nema specifičnog liječenja za krpeljni meningoencefalitis već se liječe simptomi, cijepljenje je od veće koristi. Moguća je i tzv. pasivna zaštita nakon uboda krpelja.

NA VRH

Podijeli članak na