KORISNO

Zdravim navikama do dodatnih godina bez bolesti

Posljedice nezdravog života su pretilost, dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti

Poštujte pet kriterija. Ilustracija

Z. K.

2.5.2021

Kod osoba koje odluče usvojiti pet zdravih navika uočena je veća vjerovatnost da u dobi od 50 godina budu zdrave i bez ozbiljnih hroničnih bolesti, pokazuju rezultati studije objavljeni u „British Medical Jurnalu“. Zdrav način života ženama će prosječno dodati 10, a muškarcima sedam godina života bez bolesti poput raka, kardiovaskularnih problema i dijabetesa tipa 2.

Preduvjet za to su redovna fizička aktivnost, umjerenost u konzumiranju alkohola, apstinencija od pušenja, zdrav način prehrane i normalna tjelesna težina. Stručnjaci ističu da izborom zdravog načina života ljudi žive duže i kvalitetnije. Žene u dobi od 50 godina koje su se pridržavale četiri od pet kriterija živjele su u prosjeku po 34 godine bez dijagnoze karcinoma, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2, što znači 10 godina duže nego one koje se nisu pridržavale nijednog kriterija. Muškarci koji su se pridržavali četiri od pet kriterija u prosjeku su živjeli još 31 godinu bez ovih bolesti.

Ne samo da je zdrav način života utjecao na manji rizik od razvoja raka, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2, već je poboljšao stopu preživljavanja u slučajevima kada je ženama i muškarcima dijagnosticirana bilo koja od ovih bolesti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.