KORISNO

Namirnice koje sportaši ne konzumiraju

Osnova onih neodoljivih šarenih pahuljica koje volite jesti za doručak jesu žitarice, ali i one sadrže velike količine šećera

Z. K.

Ishrana je jedan od ključnih elemenat

Foto: Ilustracija


Sigurno ste se zapitali kako su sportaši tako snažni, zategnuti i kakva je zapravo njihova ishrana.

Dobri rezultati

Osim talenta, napornih treninga i vježbanja, ishrana je jedan od ključnih elemenata za održavanje forme i dobrih rezultata svakog sportaša. Ovo su namirnice koje sportaši ne konzumiraju.

Sportska gazirana pića - Ona se, možda, prodaju u skladu s fitnes ciljevima sportista, ali takva pića su prepuna vještačkih zaslađivača.

Pahuljice - Osnova onih neodoljivih šarenih pahuljica koje volite jesti za doručak jesu žitarice, ali i one sadrže velike količine šećera, pa su doslovno slatke. S druge strane, ovsene pahuljice su vrlo dobar izvor ugljikohidrata i jedan od najefikasnijih odabira za doručak.

Previše soli

Bijeli hljeb - Bijeli hljeb kao i peciva od bijelog brašna odvojena su od vlakana i kvalitetnih nutrijenata koji se mogu naći u manje prerađenom crnom brašnu i njegovim proizvodima, pa sportisti ne jedu bijeli hljeb.

Kokice iz mikrovalne - Reći ćemo samo ovo: one sadrže previše soli, velike količine nezdravih masnoća, ali i određene otrovne hemikalije koje mogu vremenom izazvati velike zdravstvene probleme.

Kada se pripremaju na drugi način, kokice su jedna od najzdravijih grickalica.

Više o temi Prehrana

KORISNO
Namirnice koje čiste organizam
UPOZORENJA STRUČNJAKA
Hrana kojom se djeca guše
NA VRH

Podijeli članak na