VAŽNO

Je li vakcina sigurna za one koji uzimaju razrjeđivače krvi

Imate veću šansu da ćete dobiti modrice na nadlaktici

Obavijestite osobu koja vam daje vakcinu o svojoj terapiji. Ilustracija

Piše: Z. K.

1.5.2021

Generalno, vakcina je sigurna za ljude koji uzimaju razrjeđivače krvi poput varfarina ili drugih antikoagulansa, ali treba da obavijestite osobu koja vam daje vakcinu da uzimate antikoagulant. Kao i kod svake injekcije, postoji određeni rizik od krvarenja koji, potencijalno, može biti naglašeniji u ovoj kategoriji ljudi.

Više vremena

Kao i većina vakcina, vakcina protiv koronavirusa ubrizgava se u mišić nadlaktice. Injekcije u vaš mišić mogu izazvati krvarenje malo više od injekcija koje se daju pod kožu, ali manje od onih koje se daju u venu. Ako uzimate razrjeđivač krvi kao što je varfarin ili novi anticoagulant (NOAC), bit će potrebno više vremena da se krvarenje s mjesta uboda zaustavi. Imate veću šansu da ćete dobiti modrice na nadlaktici.

Uuobičajenim dozama lijekova

Preporuke odgovarajućih institucija, poput Agencije za javno zdravstvo Engleske, govore da vakcinu možete dobiti ako je vaš antikoagulantni tretman stabilan. To generalno znači da ste već neko vrijeme na uobičajenim dozama lijekova za razrjeđivanje krvi, odnosno, ako ste na varfarinu, da su vaše provjere INR-a (trombotest) ažurne i da je vrijednost posljednjeg izmjerenog INR-a bio u odgovarajućem obimu.

Vakcina je svakako sigurnija od bezbroj ozbiljnih komplikacija koje se mogu javiti kod srčanih bolesnika koji obole od korone.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.