NAŠA TEMA

Ne postoji bolest srca koja vas sprečava da dobijete vakcinu

Sve imaju veoma visok stepen zaštite od razvoja bolesti, a naročito su uspješne u sprečavanju teških oblika bolesti

Najbolje je uzeti onu vakcinu koja je prva dostupna. Ilustracija

Piše: Z. Karić

25.10.2021

Otkako su vakcine za prevenciju COVID-19 postale dostupne, veliki broj kardiovaskularnih bolesnika se javlja s pitanjem je li vakcina sigurna u odnosu na njihovu bolest i koja vakcina je najbolja. Ne postoji bolest srca i krvnih sudova koja vas sprečava da dobijete vakcinu. Proces vakcinacije protiv bolesti COVID-19 je u mnogim zemljama u punom jeku, a vakcine su sve dostupnije i u našoj zemlji.


Mnogo dilema

- Za većinu ljudi odgovor je da se trebaju vakcinisati. COVID-19 je veoma zarazna bolest, koja često izaziva teške simptome, posljedice bolesti su često dugotrajne (ponekad i trajne), a i rizik od umiranja nije mali - kaže dr. Adnan Delić, kardiolog.

COVID-19 vakcine ne izazivaju posebne probleme kod srčanih bolesnika. Ustvari, prema zvaničnom stavu Američkog udruženja za srce (AHA), osobe sa srčanim problemima treba da se vakcinišu „što prije“. Na našem tržištu trenutno se koristi nekoliko vakcina različitih proizvođača, s veoma različitim načinima djelovanja. Stoga nije čudno da postoje mnoge dileme koju vakcinu uzeti.


Dr. Delić: Sve su vakcine dobre. Avaz

- Ne ulazeći u detalje o načinu djelovanja vakcine, najkraći odgovor bi bio sve vakcine su dobre i najbolje je uzeti onu koja je prva dostupna. Naime, sve vakcine imaju veoma visok stepen zaštite od razvoja bolesti, tj. sprečavaju razvoj simptoma nakon infekcije kod 70-97 posto pacijenata, a naročito su uspješne u sprečavanju teških oblika bolesti i smrtnih ishoda (u čemu je efikasnost svih vakcina blizu 100 posto) -govori dr. Delić



Genetski kod

Da li se u vakcine koje sadrže RNK i DNK, naprimjer ''Pfizer'' i ''Moderna'', ugrađuju u genetski kod kod osoba koje ih primaju? Ne. RNK i DNK koje se unesu vakcinom nestaju nekoliko dana nakon davanja, ne ostavljaju trajne posljedice i ne mijenjaju genetski kod pacijenata.

Nakon vakcine, govori dr. Delić, često se javljaju blage nuspojave, koje su znak da vaše tijelo proizvodi imunitet. Česte nuspojave, naročito nakon primanja druge doze vakcine, jesu bol, crvenilo i otok na ruci u koju ste primili injekciju, kao i umor, glavobolja, bolovi u mišićima, jeza, groznica i mučnina u ostatku tijela. Ove nuspojave u većini slučajeva ne traju duže od 2 do 3 dana.


Negativne posljedice

Dosta se govori o ozbiljnijim problemima, pa čak i smrtnim slučajevima izazvanim vakcinom. Zaista, takve pojave su zabilježene, npr. teška alergijska reakcija ili stvaranje ugrušaka i pojava krvarenja. Međutim, takve nuspojave su veoma rijetke. Naprimjer, korištenje ''Johnson&Johnson'' vakcine je bilo zaustavljeno zato što je prijavljeno nekoliko slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka. Radilo se o 16 pacijenata, od kojih su tri i umrla, međutim, tom vakcinom je cijepljeno gotovo 7 miliona ljudi. Dakle, rizik od smrti od ove vakcine je 1 od 2.000.000, dok je rizik od umiranja od COVD-19 infekcije otprilike 1 od 100. Dakle, rizik od bolesti je oko 20.000 puta veći od rizika vakcine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.