IZ PRIRODE

Najefikasniji antibiotik koji dolazi iz prirode

Jednu kašičicu usitnjenih i osušenih listova origana prelijte s 20 ml ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji oko 30 minuta

Ulje divljeg origana lijek za sve. Ilustracija

Z. K.

27.4.2021

Divlji origano se smatra za jednim od najefikasnijih prirodnih antibiotika i antioksidanata, kao lijek korištena je još u staroj Grčkoj. Kao svoj aktivni sastojak sadrži karvakrol koji mu daje andioksidativna, antiseptička, antimikotička protivparazitna, antifuginalna, antibakterijska, antivirusna i mnoga druga dejstva.


Jača imunitet

Najlakši način konzumacije je u obliku čaja ili kao ulje. Najviše se koristi kod kandide i upornih bakterijskih infekcija ešerihijom. Koristi se i za jačanje imuniteta, kao i kod bolesti organa za varenje i disanje. Postoji mnogo načina za konzumaciju divljeg origana, a za vas izdvajamo dva najjednostavnija.

Čaj od divljeg origana - Jednu kašičicu usitnjenih i osušenih listova origana prelijte s 20 ml ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji oko 30 minuta. Preporučena dnevna doza je tri puta i to svaki put prije obroka.

Ulje od divljeg origana koristi se 10 dana u toku jednog mjeseca i to po formuli 3 x 2 kapi na dan. U supenoj kašici jestivog ulja (suncokretovo, maslinovo, kokosovo...) rastvorite tri kapi ulja origana. Pije se poslije obroka.


Jedna kap

Ovaj lijek se ne preporučuje osobama koje su anemične ili imaju problem s koagulacijom, jer dovodi do usporene apsorpcije željeza i zbog toga tokom terapije uljem origana vodite računa da unosite više željeza nego inače.

Ulje se može koristiti i kao inhalacija. U pola litre ključale vode dodati jednu kap ulja origana i pažljivo udisati, zatvorenih očiju. Naučnici su dokazali da je ulje divljeg origana 337 puta jači antioksidans od zelenog čaja, 130 puta od limuna, 30 puta od bijelog luka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.